Η συμβολή των παιχνιδιών σε ρόλο ως μέσο καλλιέργειας του επιχειρηματικού λόγου σε μαθητές της πρωτοβάθμιας . Μια έρευνα δράσης σε μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού στο μάθημα της ΚΠΑ και της Ιστορίας - Tσέλιου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Οι μεγάλοι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μαθαίνουν να παράγουν λόγο με επιχειρήματα μέσα από κείμενα επιχειρηματολογίας και ομίλους ρητορικής. Αν και είναι κάτι το οποίο διδάσκονται, παρατηρείται ότι αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στον επιχειρηματικό λόγο. Οι ομιλητές αυτής της ηλικίας φοβούνται να πάρουν μέρος σε συζητήσεις όπου είναι απαραίτητη η επιχειρηματολογία. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά μια μεικτή έρευνα με οιονεί πειραματικό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, η εργασία περιγράφει ένα σχέδιο δράσης που εφαρμόστηκε σε 40 μαθητές της Στ’ τάξης του δημοτικού, με απώτερο στόχο να διερευνήσουμε κατά πόσο τα παιχνίδια σε ρόλο και γενικότερα η δραματική εκπαίδευση ενισχύει τη στάση των μαθητών απέναντι στον λόγο που απαιτούνται επιχειρήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεικτή αυτή έρευνα είχε δράσης που πραγματοποιήθηκαν στο μάθημα της Ιστορίας και της Κοινωνικής και πολιτικής αγωγής. Στην έρευνα αυτή το δείγμα αναφέρεται σε δύο ομάδες την πειραματική και την ομάδα ελέγχου. Αυτές οι ομάδες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο , έπειτα η πειραματική ομάδα συμπλήρωσε για μια ακόμη φορά το ερωτηματολόγιο , αφού είχαν πραγματοποιηθεί στην ομάδα αυτή 12 παρεμβάσεις. Αβίαστα λοιπόν, βγήκε το συμπέρασμα ότι οι μαθητές που άνηκαν στην πειραματική ομάδα και παρακολούθησαν τις δώδεκα παρεμβάσεις , παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην επιχειρηματικότητα.
"The contribution of role-playing games as a means of cultivating argumentative discourse in primary school students. An action research on 6th grade students on the school subjects of Social and Political Education and History"
Keywords: Επιχειρηματικός λόγος; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Επιχειρηματολογία; Μεικτή έρευνα; Πειραματική ομάδα; Έρευνα δράσης; Επιχειρηματικός λόγος; παιχνίδια σε ρόλο; Δραματική τέχνη; επιχειρηματολογία