Από τον πόλεμο του 1897 στη βαλκανική εποποιία 1912-1913 - Διονυσοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Το 1897 κηρύχτηκε ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το διαφιλονικούμενο νησί η Κρήτη ζούσε υπό τις φλόγες ένοπλων αγώνων. Είχε δώσει αρκετές μάχες εναντίον Τούρκων και Αιγυπτίων κατακτητών γιατί ήθελε να πετύχει το σκοπό της ο οποίος ήταν η Ένωση με την Ελλάδα. Η απόφαση για το νησί πάρθηκε από τις Μ. Δυνάμεις οι οποίες απαίτησαν να αποσύρει η Ελλάδα από εκεί τα στρατεύματά της. Τότε εμφανίστηκε στην Ελλάδα μία οργάνωση η Εθνική Εταιρεία. Διατύπωνε προτάσεις προς την κυβέρνηση για την επίλυση εθνικών ζητημάτων. Υποστήριζε την υποχρεωτική επιθετική στάση της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας. Με μια αδέξια ενέργειά της όμως επιτάχυνε τον πόλεμο του 1897.
Keywords: Ελληνοτουρκικός Πόλεμος, 1897 -- Ιστορία; Ελληνοτουρκικός Πόλεμος, 1897 -- Ελλάδα -- Κρήτη; Βαλκανική Χερσόνησος -- Ιστορία -- Πόλεμος του 1912-1913; Ελλάδα -- Ιστορία -- Βαλκανικοί πόλεμοι, 1912-1913; Ελλάδα -- Ιστορία -- 1862-1917; Πόλεμος του 1897; Κρήτη; Βαλκανικοί Πόλεμοι; War of 1897; Crete; Balkan Wars