Δυναμική απεικόνιση της προόδου των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Κορωνιάδης, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρεσβεύει αξίες και έχει κοινούς στόχους. Για μεγάλο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής υφίστανται συνθήκες οι οποίες ενσωματώνουν στόχους αειφόρου ανάπτυξης. Για την αποτελεσματική εφαρμογή της ατζέντας 2030 και την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, τα κράτη-μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικούς μετασχηματισμούς. Τέτοιου είδους πολύπλοκοι μετασχηματισμοί δεν μπορούν να εφαρμοστούν από κάθε χώρα αυθαίρετα και μεμονωμένα, αλλά απαιτείται κινητοποίηση σε εθνικό ,περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Η ατζέντα 2030 αποτελεί τον οδικό χάρτη που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα έθνη του κόσμου θα επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη μέσω μίας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Στόχος της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ανάλυση της προόδου για κάθε στόχο των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα με την παρουσίαση των επιδόσεων που έχουν οι χώρες μέσω στατιστικής συμπερασματολογίας τα τελευταία έτη, συγκρίνονται οι αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας την ομαδοποίηση των κρατών σε συστάδες με κοινά χαρακτηριστικά. Για την υποστήριξη της ανάλυσης χρησιμοποιούνται η μέθοδος CRISP-DM , εξισώσεις μέτρησης απόδοσης και κανονικοποίησης αποτελεσμάτων, ανάλυση χρονοσειρών και ανιούσα ιεραρχική ομαδοποίηση. Προκύπτουν επίσης οι τιμές των στόχων και των υποστόχων που μπορούν να επιτευχθούν έως και το έτος 2030, με βάση την ανάλυση τάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τη δημοτικότητα και τον αντίκτυπο που έχουν οι πίνακες ελέγχου για την παρουσίαση πληροφοριών και αποτελεσμάτων, ένα κεφάλαιο της εργασίας αφιερώνεται στις βασικές αρχές των στατικών και δυναμικών οπτικών αναπαραστάσεων. Τα συμπεράσματα για κάθε κατηγορία αποσκοπούν να συνεισφέρουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων καθώς και ως εργαλείο για νέες επιστημονικές έρευνες που σχετίζονται με την ατζέντα 2030 και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.
Progress dashboard of the Sustain Development goals in European Union
Keywords: Αειφόρος ανάπτυξη; Βιώσιμη ανάπτυξη; Περιβαλλοντική πολιτική; Φυσικοί πόροι; Ανάλυση χρονοσειρών; Ατζέντα 2030; Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση; CRISP-DM; Βασικοί δείκτες απόδοσης; Ιεραρχική ανάλυση συστάδων; Οπτικοποίηση δεδομένων; Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης