Διεθνής Αναπτυξιακή Συνεργασία και Κλιματική Αλλαγή. Πως οι αναπτυξιακές πολιτικές των κρατών δωρητών λαμβάνουν υπόψη τις κλιματικές αλλαγές. - Βλαχούδη, Ζωή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την κλιματική αλλαγή ως παράμετρος της αναπτυξιακής βοήθειας και ιδιαίτερα τον ρόλο που διαδραματίζει στην διαμόρφωση των αναπτυξιακών πολιτικών από τα κράτη – δωρητές. Το κλίμα μας αλλάζει με εμφανή τις επιπτώσεις στα ανθρώπινα και φυσικά συστήματα. Η ανάγκη αντιμετώπισης των τωρινών και μελλοντικών επιπτώσεων καθίσταται επιτακτική πριν αυτές καταστούν μη αντιστρέψιμες. Οι επιπτώσεις τους αποκτούν κρίσιμο χαρακτήρα για τις φτωχές χώρες οι οποίες είναι περισσότερο ευάλωτες και με μειωμένη δυνατότητα μετριασμού και κυρίως προσαρμογής τους στην νέα διαμορφούμενη κατάσταση, γεγονός που αποτελεί κεντρικό προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας κατά την χρηματοδότηση της βοήθειας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η μέχρι σήμερα χρηματοδότηση των σχετικών δράσεων με τον τύπο που παρέχεται ήταν αναποτελεσματική και υποστηρίζεται ότι απαιτείται ανακατεύθυνση επενδύσεων. Οι προσεγγίσεις διίστανται και περιστρέφονται γύρω από την ανάλυση κόστους –αποτελεσματικότητας και των κλιματικών επιστημονικών διαπιστώσεων. Η μετατόπιση προς μία νέα διακυβέρνηση κλίματος –αναπτυξιακής βοήθειας θα μετατοπίσει και τους επιδιωκόμενους στόχους των εμπλεκόμενων φορέων - κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, επιχειρήσεων, κοινωνίας των πολιτών και ερευνητών σε μια νέα δύσκολη ισορροπία.
Development Cooperation and Climate Change: How the development policies of donor countries take into account climate change.
Keywords: Περιφερειακή ανάπτυξη; Κλιματική αλλαγή; Ανάπτυξη; Περιφερειακός προγραμματισμός; Αναπτυξιακή συνεργασία; Αποτελεσματικότητα; Κίνητρα δωρητών; Χρηματοδότηση; Επιπτώσεις