Η λειτουργία του ονείρου στα μυθιστορήματα της Ρέας Γαλανάκη - Σαμαντά, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα εργασία με τίτλο «Η λειτουργία του ονείρου στα μυθιστορήματα της Ρέας Γαλανάκη» εκπονήθηκε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Αρχαία και Νέα ελληνική φιλολογία» με ειδίκευση τη «Νέα ελληνική γλώσσα και φιλολογία» κατόπιν συζήτησης και συνεργασίας με την καθηγήτρια κα Κουτριάνου Ελένη. Βασικό σκοπό της συγκεκριμένης εργασίας αποτέλεσε η διερεύνηση της σημασίας του ονείρου με βάση τις θεωρίες των ψυχαναλυτών και της επίδρασής του στους χαρακτήρες των μυθιστορημάτων της συγγραφέως Ρέας Γαλανάκη. Γι’ αυτόν τον σκοπό, σε αρχικό στάδιο πραγματοποιήθηκε η μελέτη και η ανάλυση της θεωρίας του επιστημονικού κλάδου της ψυχανάλυσης, ώστε να κατανοηθεί η ερμηνεία του ονείρου κατά τις θεωρίες βασικών ψυχαναλυτών. Στη συνέχεια, σε γενικό πλαίσιο μελετήθηκε το σχετικό θεωρητικό υπόβαθρο της λογοτεχνίας, με έμφαση στο είδος των μυθιστορημάτων καθώς και τα έργα της Γαλανάκη. Βασικός στόχος της μελέτης αυτής ήταν η ανίχνευση του ρόλου και της επίδρασης του ονείρου στα μυθιστορήματα της, Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά, Θα υπογράφω Λουί, Ελένη ή ο Κανένας, Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων, Αμίλητα βαθιά νερά, Φωτιές του Ιούδα, στάχτες του Οιδίποδα και το τελευταίο της έργο, Η Άκρα Ταπείνωση. Για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής εργασίας εφαρμόστηκε συγκεκριμένη μεθοδολογία. Αρχικά, συγκεντρώθηκε η απαραίτητη βιβλιογραφία του πατέρα της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόυντ, και μεταγενέστερων ψυχαναλυτών όπως, του Κάρλ Γιούνγκ και του Λακάν, ώστε να διερευνηθεί η προσπάθεια κατανόησης του ονείρου από την εμφάνιση της φροϋδικής θεωρίας ώς σήμερα. Επιπλέον, ως προς το λογοτεχνικό πλαίσιο, μελετήθηκε ανάλογη βιβλιογραφία με βασικό θέμα την λογοτεχνία σε σχέση με την ψυχανάλυση. Τέλος, εστιάσαμε στα παραπάνω μυθιστορήματα της Γαλανάκη, στα οποία περιλαμβάνεται η κατάσταση του Ονείρου, προκειμένου να μελετηθεί ο ρόλος του στην πλοκή των ιστοριών και η επιρροή του στους ίδιους τους χαρακτήρες.
Keywords: Ελληνικό μυθιστόρημα, Σύγχρονο -- 20ος αιώνας -- Ερμηνεία και κριτική; Ελληνικό μυθιστόρημα, Σύγχρονο -- 20ος αιώνας -- Μελέτες; Γαλανάκη -- Ρέα -- 1947- -- Ερμηνεία και κριτική; Όνειρα στη λογοτεχνία; Ψυχανάλυση και λογοτεχνία -- Ελλάδα -- 20ος αιώνας -- Ιστορία; Ψυχαναλυτική θεωρία; Όνειρο; Λογοτεχνία; Ιστορικό μυθιστόρημα; Ρέα Γαλανάκη; Μυθιστορήματα; Psychoanalytic theory; Dream; Literature; Historical novel; Rhea Galanaki; Novels