Καταλληλόλητα εκπαιδευτικών αθλητισμού για Α.μεΑ.. Απόψεις εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής σε Δομές Εκπαίδευσης και Δημιουργικής Απασχόλησης της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής - Καλφούντζου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στο πλαίσιο της διαδικασίας ενσωμάτωσης και συμπερίληψης των μαθητών με αναπηρία στο μάθημα της Φ. Α., ο ρόλος του Ε.Φ.Α. θεωρείται καθοριστικός. Ο ρόλος αυτός συνδέεται με σειρά χαρακτηριστικών που τον καθιστούν κατάλληλο να διδάξει το μάθημα της Ε.Α. (Ειδικής Αγωγής) αλλά και να ενσωματώσει τον μαθητή με αναπηρία στο σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει τα χαρακτηριστικά αυτά που συνθέτουν την έννοια της καταλληλότητας των Ε.Φ.Α., έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι οποίοι εργάζονται σε δομές Εκπαίδευσης και Δημιουργικής Απασχόλησης της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής. Στην έρευνα συμμετείχαν 137 εκπαιδευτικοί Φ.Α. και η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου google forms, τα οποία κατόπιν αναλύθηκαν στατιστικά με το στατιστικό πακέτο IBM SPSS 26. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν υψηλό βαθμό θετικών απόψεων σχετικά με την επάρκεια εξειδίκευσης, γνώσεων και εμπειρίας σχετικά με τα άτομα με αναπηρία και την άθλησή τους, υψηλά επίπεδα ικανότητας και αυτοπεποίθησης αναφορικά με την υποστήριξη των μαθητών με αναπηρία στις αθλητικές δραστηριότητες και χαμηλά επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης, χαρακτηριστικά που καθορίζουν την καταλληλόλητα ενός εκπαιδευτικού. Επίσης πραγματοποιήθηκαν συσχετίσεις με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων και προέκυψε ότι ως προς το φύλο, οι γυναίκες καταγράφουν σημαντικά στατιστικά ευρήματα σε σχέση με τους άντρες, το ακαδημαϊκό επίπεδο επίσης, ενώ η ηλικία δεν παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο.
Suitability of sports teachers for the disabled. Views of Physical Education (P.E.) teachers in Education and Creative Employment Structures of the Regional Unit of Attica
Keywords: Ενταξιακή εκπαίδευση; Εκπαιδευτικοί - Επαγγελματική ικανοποίηση; Εκπαιδευτικοί - Επιμόρφωση; Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Inclusive education; Educators - Job satisfaction; Educators - In-service training; Physical education for children with disabilities; Mainstreaming in education; Sports for people with disabilities; Καταλληλότητα; Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής; Εξειδίκευση; Εμπειρία; Επαγγελματική Εξουθένωση; Suitability; Physical Education Teachers; Specialization; Experience; Professional Burnout