Σύλλογοι ασθενών και συμμετοχή ασθενών στην Ευρώπη - Καλαϊτζίδου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Από τις αρχές του 20ου αιώνα, οι σύλλογοι ασθενών διαμορφώνονται και προσπαθούν να αποκτήσουν ταυτότητα. Πλέον, στον 21ο αιώνα η συζήτηση γύρω από το θέμα της συμμετοχής και της συλλογικότητας των πολιτών και των ασθενών σε παγκόσμια κλίμακα είναι όλο και μεγαλύτερη. Εδώ και μερικά χρόνια οι ομοσπονδιακοί σύλλογοι ή σύλλογοι ομπρέλα είναι η λύση που έχουν βρει οι επιμέρους σύλλογοι ώστε να αποκτήσουν δύναμη και να επιτύχουν τους στόχους τους. Στην παρακάτω έρευνα μελετώνται τέτοιοι τύποι συλλόγων, αλλά και γενικά δράσεις συλλόγων, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επιμέρους σε εθνικό επίπεδο ευρωπαϊκών χωρών. Από την μελέτη ερευνών γενικά παρατηρείται ότι οι δράσεις των συλλόγων έχουν νόημα, βοηθούν πρακτικά τους ασθενείς και υπάρχει η τάση για συλλογικότητα και ομαδική συνεργασία. Συμπερασματικά, οι ασθενείς θα πρέπει να είναι δραστήριοι, να ασχολούνται με θέματα υγείας που τους αφορούν, να απαιτούν αυτά που δικαιούνται και να παλεύουν για κάτι καλύτερο.
Αριθμός Εισαγωγής: 011811-011812 cd
Keywords: Υγειονομική πολιτική -- Συμμετοχή πολιτών; Υγειονομική πολιτική -- Λήψη αποφάσεων; Υγειονομικός σχεδιασμός -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Δημοκρατία στην υγεία; Συμμετοχή ασθενών; Σύλλογοι ασθενών; Κοινή λήψη αποφάσεων; Ευρώπη; Ανασκόπηση