Αμερικανικές πολιτείες και κολεγιακά προγράμματα καλαθοσφαίρισης: Η επίδραση των κοινωνιών στους πανεπιστημιακούς οργανισμούς - Κατσιώνης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
«Η Ευρώπη δημιουργήθηκε από την ιστορία. Η Αμερική από τη φιλοσοφία». Με αυτή τη φράση κάποτε η Μάργκαρετ Θάτσερ πιθανόν προσέγγισε σωστά τη βάση που αποτέλεσε την αφετηρία για τη γέννηση αυτών των δύο Ενώσεων, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η ματιά του Ευρωπαίου ψηλαφίζει το φαινόμενο «ΗΠΑ» με διαφορετική υφή και το αξιολογεί εντός ενός ξεχωριστού γνωστικού και εμπειρικού υποβάθρου. Οι ΗΠΑ δεν είναι απλά «ο Νέος Κόσμος». Συγκροτούν έναν οδηγό για την κοινωνία που θα θέλαμε ως ανθρώπινο είδος κάποτε να φτιάξουμε προχωρώντας προς το μέλλον αλλά παράλληλα και ένα χαρακτηριστικό –στα όρια του αποτρεπτικού- παράδειγμα των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε στο μονοπάτι αυτό. Είναι όμως οι ΗΠΑ το κράτος-ηγέτης στο παγκόσμιο στερέωμα σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο; Εν έτη 2022αυτό, μαζί με τις προθέσεις τους, τίθενται υπό αμφισβήτηση. Αυτό όμως για το οποίο δεν χωρά καμία αμφιβολία, είναι ότι οι ΗΠΑ είναι μακράν της δεύτερης , η πιο προηγμένη αθλητικά χώρα στον κόσμο. Ένα οικοσύστημα των σπορ που όλοι θέλουν να αντιγράψουν και να μιμηθούν αλλά κανείς δεν μπορεί. Είναι δε, ο παγκόσμιος ηγέτης και trendsetter (ο χαρακτηρισμός αφορά σχεδόν όλες τις εκφάνσεις του αθλήματος) στον τομέα της καλαθοσφαίρισης. Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό και δημογραφικό υπόβαθρο των πολιτειών που φιλοξενούν μερικά από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά προγράμματα μπάσκετ του NCAA, στους δεσμούς των ομάδων με τις κοινωνίες και στο πως οι παράγοντες αυτοί, η κουλτούρα και οι επικρατούσες τάσεις στο κοινωνικό-οικονομικό και πολιτικό κομμάτι στην εκάστοτε περιοχή, έχουν επιδράσει στη λειτουργία των αθλητικών αυτών προγραμμάτων, εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Στοχεύει δε να ρίξει μια βαθύτερη ματιά στην Αμερικανική κοινωνία, βαδίζοντας νοητά το σαγηνευτικό μονοπάτι της κολεγιακής καλαθοσφαίρισης και του πανεπιστημιακού αθλητισμού.
USA and college basketball programs: The influence of societies on higher education institutions
Keywords: Πανεπιστημιακός αθλητισμός - Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Επαγγελματικός αθλητισμός - Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Πανεπιστημιακός αθλητισμός - Οικονομικές απόψεις; Πανεπιστημιακός αθλητισμός - Κοινωνικές απόψεις; Καλαθοσφαίριση - Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής - Ιστορία; Καλαθοσφαίριση - Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής - Διοργανώσεις; College sports - United States; Professional sports - United States; College sports - Economic aspects; College sports - Social aspects; Basketball - United States - History; Basketball - United States - Tournaments; Αμερικανική κοινωνία; Πανεπιστημιακά προγράμματα μπάσκετ; Κολεγιακή καλαθοσφαίριση; Νέος Κόσμος; American society; College basketball programs; College basketball; New World