Η ανάδυση της Αφρικής ως νέου δρώντα στην παγκόσμια οικονομία. Η ιδιάζουσα περίπτωση ανάδυσης της Νοτίου Αφρική - Πλατής, Ανδρέας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η ακόλουθη διατριβή διεξήχθη αφού ερευνήθηκε η υπάρχουσα κατάσταση στο υποσύστημα της Υποσαχάριας Αφρικής (SSA) και οι παράγοντες που συμβάλλουν στην Αφρική στο σύνολό της να διεκδικεί μια θέση στην παγκόσμια σκακιέρα ως νέος παγκόσμιος δρών, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της ανόδου της Νότιας Αφρικής. Πρώτον, θα γίνει μια εισαγωγή για τα μέρη που συμμετέχουν στην αφρικανική ήπειρο και θα δώσουμε τον ορισμό της ανάδυσης και πώς λειτουργεί αυτή σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι βασικοί παράγοντες θα είναι η Υποσαχάρια Αφρική (SSA), η Αφρικανική Ένωση (AU), η Νότια Αφρική και η ομάδα BRICS. Επιπλέον, στην εισαγωγή θα αναφερθούμε στον τρόπο με τον οποίο η Κίνα αλληλεπιδρά με τις χώρες της SSA και πως δρα στην αφρικανική ήπειρο. Δεύτερον, θα στρέψουμε την προσοχή μας αποκλειστικά στη Νότια Αφρική, με μια ιστορική αναδρομή που θα αφορά τις διεθνείς σχέσεις του κράτους πριν και μετά την πτώση του Απαρτχάιντ και ειδικά τη δράση του νοτιοαφρικανικού κράτους στους διεθνείς οργανισμούς των οποίων μετέχει, όπως την Κοινότητα για την ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (SADC) και τις BRICS. Η μελέτη περίπτωσης θα επικεντρωθεί κυρίως στην άνοδο του κράτους της Νότιας Αφρικής, τόσο όσον αφορά την περιοχή SSA όσο και το πολυπολικό διεθνές σύστημα. Επίσης, θα ερευνήσουμε τις διμερείς διεθνείς σχέσεις της Νότιας Αφρικής και της Κίνας και το παράδοξο αυτής της συνεργασίας.
The rise of Africa as a new global economy actor. The peculiar case of South Africa’s rise
Keywords: Αφρική, Υποσαχάρια--Εξωτερικές σχέσεις; Αφρική--Εξωτερικές σχέσεις; Αφρική--Οικονομική πολιτική; Αφρική--Πολιτική και διακυβέρνηση; Αφρική (Africa); Υποσαχάρια Αφρική (Sub-Saharan Africa); Νότια Αφρική (South Africa); Αφρικανική Ένωση (African Union); Ευρωπαϊκή Ένωση (European Union); BRICS; Southern African Development Community (SADC); Κίνα (China); Πολυπολικό Διεθνές Σύστημα (Multilateral World System); Διμερείς Σχέσεις Νοτίου Αφρικής - Κίνας; Διοικητική της Διακινδύνευσης (Risk Management); Διοικητική της διακινδύνευσης στην παγκόσμια πολιτική; Risk management in global politics; Μήτρα Κινδύνων (Risk Matrix); Δέντρο Γεγονότων (Event Tree Analysis)