Chórεs: «Δίνοντας άλλο σχήμα στην παράδοση» - Παναγόπουλος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 παρουσιάστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του προγράμματος 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η παράσταση «ΕΞΙ», αποτέλεσμα μιας εκπαιδευτικής και καλλιτεχνική σπουδής, διάρκειας ενός έτους, στην οποία συμμετείχαν το γυναικείο φωνητικό σύνολο Chórεs της Μαρίνας Σάττι και το Κουαρτέτο Γιασεμί της Μάρθας Μαυροειδή. Η εργασία «Chórεs: “Δίνοντας άλλο σχήμα στην παράδοση”» είναι αποτέλεσμα της καταγραφής των στοιχείων που προέκυψαν από την ενασχόληση μου ως σκηνοθέτης και δραματουργός της ομάδας Chórεs, καθώς και από την έρευνα και την πρακτική που έγιναν από πλευράς μου, τόσο για την παράσταση, όσο και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας για την υποκριτική και σκηνική ενδυνάμωση του συνόλου. Κύρια θέματα που μας απασχόλησαν ήταν: α) η έννοια της χορικότητας, ως ένα βασικό στοιχείο συνύπαρξης και συναφήγησης, β) η επανοικειοποίηση της ελληνικής παράδοσης μέσα από τα τραγούδια και τα έθιμα της και γ) η δυνατότητα, πετυχημένη ή μη, σκηνικής αποτύπωσης όλων αυτών των στοιχείων με σύγχρονο και διακαλλιτεχνικό τρόπο.
Chórεs: ''Giving a different shape to tradition"
Keywords: Μουσική αγωγή; Παράδοση - Ελληνική; Έθιμα - Ελλάδα; Τελετουργία; Δημοτικά τραγούδια; έθιμα, τελετουργία, δημοτικά τραγούδια, παράδοση, Chórες