Tο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα ,οι μεταρρυθμίσεις του και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή του e -ΕΦΚΑ. - Παπαδημητρόπουλος, Φώτιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα έρευνα είχε ως σκοπό να παρουσιάσει το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα και στην συνέχεια να το συγκρίνει με αλλά συστήματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Η αποδοτικότητα του Ελληνικού συστήματος και η ικανοποίηση των Ελλήνων Πολιτών από της Ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e - ΕΦΚΑ θα αποτελέσει το δεύτερο μέρος της παρούσας εργασίας το οποίο προσπάθησε μέσα από την χρήση ενός ερευνητικού ερωτηματολογίου να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα συνεισφέρουν τόσο σε διοικητικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Στο δείγμα παρατηρήθηκε ένα κενό γνώσεων σχετικά με την δομή και την λειτουργία του Ασφαλιστικού – Συνταξιοδοτικού Συστήματος στην Ελλάδα καθώς σε ερωτήσεις που αναφέρονταν στην διάρθρωση του (δημόσια + επαγγελματική + ιδιωτική ασφάλιση) απάντησαν δεν γνωρίζω δεν απαντώ. Αρκετοί από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν δεν είναι ανταποδοτικές σχετικά με τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από την δημόσια Υγειά και ότι πιστεύουν ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν παρουσιάζουν μια δίκαιη κατανομή. Από την άλλη όμως φαίνονται να είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες του e - ΕΦΚΑ αλλά στο κομμάτι της εξυπηρέτησης από το τηλεφωνικό αριθμό 1555 να είναι ουδέτεροι. Τέλος ουδέτεροι παρουσιάζονται στο εάν θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση και στο εάν μπορεί κάποιος να επιλέξει ανάμεσα σε ιδιωτική και δημόσια ασφάλιση.
Μ.Δ.Ε. 430
Keywords: Ψηφιακή Διακυβέρνηση; Ικανοποίηση πελατών; Ασφάλιση Υγείας–Ελλάδα; Internet in public administration; Consumer satisfaction; Health insurance-Greece; Συνταξιοδοτικό ασφαλιστικό Ελλάδα e-ΕΦΚΑ