Στρατηγικό Μάνατζμεντ στον Ιατρικό Τουρισμό στην Ελλάδα. Παράδειγμα Δήμου Αμαρουσίου. - Μπαμπάνα, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τη μελέτη του Ιατρικού Τουρισμού σε συνάρτηση με το Στρατηγικό Μάνατζμεντ. Αρχικά, παρουσιάζεται το φαινόμενο του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του, καθώς και τα οφέλη που αποκομίζουν οι τουρίστες υγείας από την επιλογή τους να ταξιδέψουν πέρα από τα σύνορα της χώρας τους, αναφέρονται τυχόν κίνδυνοι και κάποιοι δημοφιλείς ιατρικοί προορισμοί. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται το φαινόμενο του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα. Γίνεται αναφορά στους παρόχους υγείας, καθώς και στις προσφερόμενες υπηρεσίες του ιατρικού τουρισμού, με σκοπό να αναδειχτούν οι υπηρεσίες εκείνες, που μπορούν να καταστήσουν τη χώρα κορυφαίο προορισμό. Κατόπιν, αναφέρονται η αποστολή του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, η οποία έγκειται στο να αποτελέσει η χώρα πόλο έλξης επισκεπτών υγείας, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του τουρισμού υγείας, διερευνείται μέσω της ανάλυσης PEST το μάκρο περιβάλλον, που επηρεάζει τον ιατρικό τουρισμό, αλλά και αναλύεται στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα μία θέση στην παγκόσμια αγορά. Τέλος, παρουσιάζεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται οι δυνατότητες του δήμου Αμαρουσίου, ώστε να αποτελέσει πρότυπη πόλη διεθνούς τουρισμού υγείας. Αναφέρονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ιατρικού τουρισμού στο δήμο, το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής του και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά του.
Strategic Management in Medical Tourism in Greece. Example of Municipality of Marousi.
Keywords: Τουρισμός; Στρατηγικός σχεδιασμός; Διοίκηση και οργάνωση; Τουρισμός; Ιατρικός τουρισμός; Τουρισμός υγείας; Στρατηγικό μάνατζμεντ; Ιατρικοί πάροχοι