Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου (1830-1974) - Ρούσσης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στην Αίγυπτο αποτέλεσε ευεργετικό παράγοντα τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους Αιγύπτιους, αλλά και για το διεθνές στερέωμα. Ο 19ος και ο 20ος αιώνας με τις ρηξικέλευθες αλλαγές και για τον εκσυγχρονισμό που χαρακτήριζε την εποχή αυτή, δεν άφησε τους Έλληνες της Αιγύπτου εκτός προσκηνίου. Η παρουσία τους αποδείχθηκε πολυσχιδής και ευεργετική, με ενέργειες είτε ατομικές είτε μαζικές, αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα στην βελτίωση των συνθηκών της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στην κατάληξη του συμπεράσματος ότι οι Αιγυπτιώτες αποτέλεσαν μια μειονότητα, η οποία όχι μόνο σεβάστηκε τους οικοδεσπότες της, αλλά και τους ευεργέτησε παράλληλα
Keywords: Έλληνες -- Αίγυπτος -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Έλληνες -- Αίγυπτος -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Έλληνες -- Αίγυπτος -- Πολιτισμός; Έλληνες -- Αίγυπτος -- Οικονομικές συνθήκες; Έλληνες -- Αίγυπτος -- Ιστορία -- Φιλανθρωπίες; Αίγυπτος -- Πνευματική ζωή -- 19ος αιώνας; Αίγυπτος -- Πνευματική ζωή -- 20ος αιώνας; Αίγυπτος -- Ιστορία; Έλληνες; Αίγυπτος; Αλεξάνδρεια; Ευεργετισμός; Καβάφης; Βαμβακοπαραγωγή; Τοσίτσας; Μπενάκης; Έξοδος; Greeks; Egypt; Alexandria; Beneficence; Cavafy; Cotton production; Tositsas; Benakis; Exodus