Σύγχρονες προσφυγικές ροές, δυσκολίες και προβλήματα στην τοπική κοινωνία του Έβρου - Βροντάκη, Φωτεινή Φιλοθέη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το φαινόμενο των προσφυγικών ροών στην περιοχή του Έβρου και εστιάζει στις θέσεις των γηγενών κατοίκων απέναντι σε αυτό. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες κουβαλώντας την ευαισθησία της ακριτικής πατρίδας τους, μέσα από το φάσμα της συνοριακής καθημερινότητας, μιλούν για τη δυσκολία κατανόησης της συνύπαρξης με τους πρόσφυγες. Επιμένουν και προβάλλουν τα προβλήματα του τόπου τους, παγιωμένα από χρόνια, που απορρέουν από τη στάση της πολιτείας απέναντι τους. Η εργασία βασίστηκε σε ποιοτική μελέτη που άντλησε το υλικό της από οκτώ συνεντεύξεις με κατοίκους του Νότιου, Κεντρικού και Βόρειου Έβρου.(τέσσερις γυναίκες - τέσσερις άνδρες). Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση των αντιλήψεων των κατοίκων της περιοχής, απέναντι στις συνεχιζόμενες προσφυγικές εισροές, καθώς και κατά πόσο επηρεάζεται η πολιτισμική τους ταυτότητα, η εκπαιδευτική συνύπαρξη και η εργασιακή συμπερίληψη των προσφύγων στους κόλπους της απομακρυσμένης κοινότητας τους. Η ανάλυση των δεδομένων κατέδειξε καθαρή διχογνωμία ανάμεσα στα συμμετέχοντα υποκείμενα. Ωστόσο, από τα λεγόμενα τους και μέσα τόσο από τις θετικές αλλά και από τις αρνητικές τοποθετήσεις, προκύπτουν ερωτήματα όπως η εθνική ταυτότητα, η δυσκολία εύρεσης εργασίας, η ένταξη στον κοινωνικό ιστό, η απουσία της επίσημης πολιτείας και ο φόβος για το αύριο.
Αριθμός Εισαγωγής: 013591 cd
Keywords: Πρόσφυγες -- Ελλάδα -- Έβρος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πρόσφυγες -- Ελλάδα -- Έβρος -- Κοινωνικές συνθήκες; Πρόσφυγες -- Κυβερνητική πολιτική -- Ελλάδα -- Έβρος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πρόσφυγας; Σύνορα; Έβρος; Συμπερίληψη; Ποιοτική έρευνα; Διχογνωμία; Refugee; Borders; Evros; Inclusion; Qualitative research; Different opinions