Ψηφιακά εργαλεία κειμενικής ανάλυσης στις ανθρωπιστικές επιστήμες: Μελέτη περίπτωσης - Λάλου, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων κειμενικής ανάλυσης στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι ερευνητικές δυνατότητες του TLG, του Περσέα και του Voyant, προκειμένου να αναδειχθεί η ανάγκη μεθοδολογικής προσέγγισης κειμένων με τον συνδυασμό της παραδοσιακής μεθοδολογίας των επιστημών του ανθρώπου, όπως η ιστορία, η αρχαιολογία και η φιλολογία με την ερευνητική μεθοδολογία των νέων τεχνολογιών. Η σύγχρονη ματιά στις ανθρωπιστικές επιστήμες στη διπλωματική διατριβή μελετήθηκε με βιβλιογραφική επισκόπηση της χρήσης των παραπάνω ψηφιακών εργαλείων. Παρουσιάστηκαν σε θεωρητικό πλαίσιο οι δυνατότητές τους και έγινε περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, ώστε να αναδυθεί η αξία τους. Επίσης, καταγράφηκε η ερευνητική μεθοδολογία που ακολουθούν οι ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών, ώστε να προσδιοριστούν οι δυνατότητες των συγκεκριμένων λογισμικών στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών. Το θεωρητικό πλαίσιο συμπληρώθηκε από μελέτη περίπτωσης, η οποία θέτει τρία ερευνητικά ερωτήματα με αντικείμενο τους ομηρικούς θεούς, εστιάζοντας στο έργο της Οδύσσειας, της Ιλιάδας, της Θεογονίας και δύο ομηρικών ύμνων (Eἲς Ἀθηνᾶν, ύμνοι 11 και 28). Στην έρευνα αυτή αξιοποιήθηκε και η Πύλη για την ελληνική γλώσσα, ένα εξίσου σημαντικό ψηφιακό εργαλείο, που συμβάλλει στην ανάδειξη της χρηστικότητας των νέων τεχνολογιών στο σύνολό τους για τον φιλόλογο - ερευνητή.
Keywords: Ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες; Ανθρωπιστικές επιστήμες -- Έρευνα -- Επεξεργασία δεδομένων; Επεξεργασία κειμένου (Επιστήμη υπολογιστών); Συστήματα αποθήκευσης και ανάκτησης πληροφοριών -- Ανθρωπιστικές επιστήμες; Ανθρωπιστικές επιστήμες -- Μεθοδολογία; Voyant Tools; Perseus Project; Thesaurus Linguae Graecae Project; Πύλη για την ελληνική γλώσσα; Επική ποίηση, Ελληνική -- Μελέτη και διδασκαλία -- Ηλεκτρονικές πηγές πληροφοριών; Ψηφιακά εργαλεία; Κειμενική ανάλυση; Ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες; Ομηρικoί θεοί; Οδύσσεια; Ιλιάδα; Θεογονία; Ομηρικοί ύμνοι; Πύλη για την ελληνική γλώσσα; TLG; Voyant; Perseus; Digital tools; Textual analysis; Digital humanities; Homeric gods; Odyssey; Iliad; Theogony; Homeric Hymns; Gate of greek language