Η Καλαμάτα και οι διαδρομές της στον πολιτισμό (1830-1909) - Φασιλή, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία εξετάζει τον πολιτιστικό πλούτο της Καλαμάτας και τις πολιτιστικές διαδρομές που προσφέρει στους επισκέπτες και τους κατοίκους της. Η Καλαμάτα, πόλη με μακραίωνη ιστορία, συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Αναδεικνύονται σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος, όπως το ιστορικό της κέντρο, το Κάστρο, το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Παρουσιάζονται επίσης οι πολιτιστικές διαδρομές που οδηγούν σε μνημεία, βυζαντινές εκκλησίες και νεοκλασικά κτίρια, αποκαλύπτοντας την ταυτότητα και το πολιτιστικό αποτύπωμα της πόλης.
Keywords: Καλαμάτα (Ελλάδα) -- Πολιτισμός; Καλαμάτα (Ελλάδα) -- Ιστορία; Καλαμάτα (Ελλάδα) -- Αρχαιότητες; Καλαμάτα; Πολιτισμός; Πολιτιστικές διαδρομές; Παράδοση; Μουσεία; Ιστορία; Αρχιτεκτονική; Kalamata; Culture; Cultural routes; Traditions; Museum; History; Architecture