Ο ρόλος της συναισθηματικής νοημοσύνης στη διοίκηση ολικής ποιότητας αθλητικών οργανισμών - Γιαννετάκη, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Το επίπεδο ικανοτήτων συναισθηματικής νοημοσύνης του ανθρώπινου δυναμικού είναι μια σημαντική παράμετρος με οφέλη για τους ίδιους τους εργαζομένους αλλά και για τον ίδιο τον οργανισμό όπως η αύξηση της απόδοσης, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση των ικανοτήτων συναισθηματικής νοημοσύνης και της αντιλαμβανόμενης ποιότητας διοίκησης εργαζομένων σε αθλητικά σωματεία και οργανισμούς. Στην έρευνα συμμετείχαν 195 διοικητικά και προπονητικά στελέχη, στην πλειοψηφία άνδρες ηλικίας 20 έως 73 ετών (Μ = 46,6). Από τα αποτελέσματα διαφαίνεται ότι οι εργαζόμενοι σε αθλητικά σωματεία αντιλαμβάνονται σε πολύ υψηλό βαθμό ότι έχουν επίγνωση των συναισθημάτων τους, γνωρίζουν τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία της προσωπικότητας τους και διακρίνουν πως νιώθουν οι άλλοι γύρω τους. Αντίστοιχα, υστερούν συγκριτικά στο πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους ώστε να έχουν θετική διάθεση. Το φύλο και η ηλικία έδειξε να επιδρά σε επίπεδο ικανοτήτων συναισθηματικής νοημοσύνης. Αναφορικά με την αντιλαμβανόμενη ποιότητα του τρόπου λειτουργίας των αθλητικών οργανισμών, οι εργαζόμενοι κρίνουν ότι εφαρμόζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον καθορισμό ενός σαφούς οράματος και αποστολής ενώ υστερούν συγκριτικά σε επίπεδο σαφούς προσδιορισμού της στρατηγικής που ακολουθούν και των στόχων που θέτουν. Τα χρόνια εργασιακής εμπειρίας, η θέση εργασίας και η ηλικία δείχνουν να επηρεάζουν στατιστικά σημαντικά την αντιλαμβανόμενη ποιότητα διοίκησης. Τέλος, βρέθηκε σχετική συσχέτιση ανάμεσα στην αντιλαμβανόμενη ποιότητα διοίκησης και τις ικανότητες συναισθηματικής νοημοσύνης των εργαζομένων. Τα πορίσματα της έρευνας συνίσταται να ληφθούν υπόψιν από τα διοικητικά στελέχη των αθλητικών οργανισμών, προκειμένου να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν κατάλληλες στρατηγικές ποιότητας εστιασμένες τόσο στην ανάπτυξη των εργαζομένων όσο και στην βελτίωση της ποιότητας λειτουργίας τους.
The role of emotional intelligence in the total quality management of sports organizations
Keywords: Συναισθηματική νοημοσύνη; Διοίκηση Ολικής Ποιότητας; Αθλητικοί οργανισμοί - Διοίκηση και οργάνωση; Δημοτικοί αθλητικοί οργανισμοί; Ποιοτικός έλεγχος; Emotional intelligence; Total quality management; Sports organizations - Management; Municipal sports organizations; Quality control; Συναισθηματική νοημοσύνη; Διοίκηση ολικής ποιότητας; Αθλητικοί οργανισμοί; Emotional intelligence; Total quality management; Sports organizations