Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ Covid-19 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ - Αλέμης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid 19, εκτός των προβλημάτων που αναπτύχθηκαν στο υγειονομικό στερέωμα ήταν και οι αναταραχές τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ασφάλειας. Περαιτέρω επιπτώσεις δημιουργήθηκαν στην οικονομική κοινωνική δράση τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και γενικότερα όλων των οργανισμών στο παγκόσμιο στερέωμα. Σε πολλά κράτη γίνεται έκκληση προς τον ιδιωτικό τομέα για τον μετασχηματισμό των λειτουργιών του ώστε να συμμετάσχει ενεργά στην εφαρμογή καινοτόμων ιδεών ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου ο Covid-19 αποτελεί χαρακτηριστικό τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων αποτελεί βασικό «στήριγμα» τόσο για την βιωσιμότητά τους όσο και την ανάπτυξη αυτών. Θέλοντας να παρουσιάζουμε τη δομή της εν λόγω εργασίας το πρώτο κεφάλαιο αναλύεταιη έννοια του μετασχηματισμού και ιδιαίτερα του ψηφιακού στον επιχειρηματικό κλάδο και η επίδραση της πανδημίας σε αυτή την διαδικασία. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται τα Μέτρα Στήριξης των Κρατών και των κυβερνήσεων Απέναντι στις Επιπτώσεις της Πανδημίας. Στο επόμενο κεφάλαιο αναλύεται η ελληνική επιχειρηματικότητα και ο μετασχηματισμός της λόγω της πανδημίας του Covid-19 Ακολουθεί το τέταρτο κεφάλαιο στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στην Επιχειρησιακή Αναβάθμιση μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση στο ρόλο της πανδημίας Covid-19 ως Επιταχυντής Μετασχηματισμού των Ελεγκτικών Μεθόδων και των εσωτερικών διεργασιών των επιχειρήσεων. Για καλύτερη κατανόηση της θεωρίας και για την εφαρμογή αυτής στον επιχειρηματικό τομέα του Νομού Αρκαδίας πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα επιβεβαιώνοντας ότι επήλθε μετασχηματισμός των επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19. Συγκεκριμένα στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην ποσοτική έρευνα της εν λόγω μελέτης μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται ότι η εμφάνιση της πανδημίας του Covid-19 οδήγησε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να ακολουθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και την διατήρηση της θέσεως τους στο επιχειρηματικό στερέωμα. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο εκτός της αναλυτικής παρουσίασης των συμπερασμάτων από την εργασία σχετικάμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους ως επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης όλων εκείνων των μεταβολών που επηρεάζουν τον επιχειρηματικό κόσμο.
Μ.Δ.Ε. 338
Keywords: Μετασχηματισμός, Επιχειρηματικότητα, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Εσωτερικός Έλεγχος, Εσωτερικός Ελεγκτής