Οι κοινωνικοί χώροι ως φορείς της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας και η βιωσιμότητά τους στη σημερινή πραγματικότητα - Ευγενίδου, Τριανταφυλλιά (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να αποτυπώσει το περιβάλλον της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑλΟ) και των φορέων της και να γίνει αντιληπτή η συνεισφορά αυτού του εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης της κοινωνίας και της οικονομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται ο ρόλος και η συβολή των φορέων της ΚΑλΟ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων – τόσο οικονομικών όσο και κοινωνικών- που γέννησε η οικονομική κρίση. Η περίπτωση των κοινωνικών χώρων που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα της κρίσης από το 2008 και μετά μέσα από το πρίσμα της ΚΑλΟ αποτελεί το αντικείμενο αυτής της εργασίας. Εξετάζονται οι συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκαν τα εγχειρήματα αυτά καθώς και οι επιρροές από ανάλογα εγχειρήματα του εξωτερικού εστιάζοντας στα είδη των κρίσεων. Μέσα από μια ιστορική αναδρομή από τον 18ο αιώνα έως σήμερα, θα δούμε την εξέλιξη του τρίτου τομέα της Οικονομίας σε διάφορα εγχειρήματα ανά τον κόσμο σαν αποκυήματα των οικονομικών κρίσεων. Μέσα από τη βιβλιογραφική επισκόπηση και την παρουσίαση μελετών περίπτωσης αξιολογούνται παραδείγματα εγχειρημάτων που αναπτύχθηκαν κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση στην Ελλάδα και εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι και σήμερα εστιάζοντας στα κίνητρα, τους κοινωνικούς στόχους, τις αντικειμενικές δυσκολίες για τη βιωσιμότητά τους.
Αριθμός Εισαγωγής: 013958 cd
Keywords: Κοινωνία των πολιτών -- Ελλάδα; Κοινωνικά κινήματα -- Ελλάδα; Εθελοντισμός -- Ελλάδα; Κοινωνική οικονομία -- Ελλάδα; Οικονομική ύφεση -- 2010- -- Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα; Εναλλακτικά εγχειρήματα; Κοινωνικός μετασχηματισμός; Κοινά; Κρίση; Προεικόνιση; Συλλογικότητες