Ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες υγείας, η περίπτωση του NHS UK - Λυμπέρης, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Ο χώρος της Υγείας ήταν ανέκαθεν χώρος όπου η διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού κατείχε σημαντικότατο ρόλο καθώς ο σωστός προγραμματισμός της έχει άμεσο αντίκτυπο στις παρεχόμενες στους ασθενείς υπηρεσίες. Η ιδιάζουσα φύση του αγαθού «υγεία», ο πρωταρχικός ρόλος των γιατρών και νοσηλευτών στην παροχή των υπηρεσιών που σχετίζονται με το αγαθό αυτό, οι κοινωνικές και πολιτισμικές αξίες κάθε εποχής και κάθε κοινωνίας καθιστούν αναγκαία τη σωστή και αποτελεσματική οργάνωση των διαδικασιών σε όλο το πλέγμα του φάσματος παροχής υπηρεσιών υγείας. Ως εκ τούτου η συνεχής μελέτη του συγκεκριμένου ζητήματος κρίνεται απαραίτητη για την επικαιροποίηση των συμπερασμάτων που αφορούν την υφιστάμενη κάθε φορά κατάσταση. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η λεπτομερής μελέτη και καταγραφή την κατάσταση που επικρατεί, όσον αφορά στον τομέα της οργάνωσης του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο των μονάδων υγείας διεθνώς αλλά και στην βρετανική επικράτεια ειδικότερα εξετάζοντας συγκεκριμένα την περίπτωση του NHS UK. Μέσα από την καθαρά επιστημονική προσέγγιση που ακολουθείται με τη μελέτη της υπάρχουσας θεωρητικής βιβλιογραφίας προσδιορίζονται και αναπτύσσονται λειτουργικοί ορισμοί και μοντέλα Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων τόσο γενικά όσο και ειδικότερα αναφορικά με το χώρο της υγείας και επιχειρείται βαθύτερη εξειδίκευση τους στη περίπτωση του NHS. Από την θεωρητική επισκόπηση του θέματος προς διερεύνηση προκύπτει η παρουσία νέων τάσεων στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο χώρο της Υγείας, ενώ γίνεται εμφανής η παρουσία έντονων προβλημάτων που σχετίζονται με το συνεχώς εναλλασσόμενο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον του NHS.
Human resources and health services, the case of NHS UK
Keywords: Ιατρικό προσωπικό; Υγειονομικό προσωπικό; Υπηρεσίες υγείας; Διοίκηση υπηρεσιών υγείας; Medical personnel; Health services; Health services administration; Ανθρώπινο δυναμικό; Οργανισμοί Υγείας; NHS UK; Human Resources; Health Organizations