Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης - Μανιάτη, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια σύντομη παρουσίαση των ιστορικών ορόσημων που οδήγησαν στην αποφάσεις τη ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα. Παρουσιάζονται η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, οι δεσμεύσεις των Ευρωπαϊκών κρατών μελών για απολιγνιτοποίηση και το επενδυτικό σχέδιο Βιώσιμη Ευρώπη. Στην συνέχεια παρουσιάζεται ο επίσημος σχεδιασμός της χώρας μας για την απολιγνιτοποίηση, το Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η Μακροχρόνια στρατηγική για το 2050, το σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης. Επιπλέον, παρουσιάζονται αναλυτικά οι πηγές χρηματοδότησης αυτών των σχεδίων. Ακολουθεί η παρουσίαση του κοινωνικού, οικονομικού και εργασιακού προφίλ μιας από τις επηρεαζόμενες περιοχές από την μετάβαση και ολοκληρώνεται με τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για την δίκαια και ομαλή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Μ.Δ.Ε. 440
Keywords: Πράσινο κίνημα - Οικονομικές απόψεις; Περιβαλλοντική πολιτική - Ελλάδα; Βιώσιμη ανάπτυξη; Ενεργειακή πολιτική; Green movement - Economical aspects; Environmental policy - Greece; Sustainable development; Energy policy; Green new deal - European Union; Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία; Ενεργειακή Μετάβαση; Δίκαιη Μετάβαση; Στρατηγικές για το κλίμα; Απολιγνιτοποιήση; Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ); Περιφέρεια Πελοποννήσου; Μεγαλόπολη; European Green Deal; Energy Transition; Just Transition, Climate Strategies; De-Lignitization; Just Development Transition Plan (JDTP); Peloponnese Region; Megalopolis