Οι πολιτικοί πρόσφυγες στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας (1947-1984) - Μπουμπάρας, Ευθύμιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ο εμφύλιος πόλεμος (1944-1949) αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα ένα γεγονός καθοριστικής σημασίας για την πορεία που ακολούθησε μεταπολεμικά το ελληνικό κράτος. Μια από τις άμεσες συνέπειές του, ιδιαιτέρως μετά τη λήξη του, ήταν η μαζική φυγή κατοίκων που υποστήριζαν τις αντάρτικες δυνάμεις προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ο κύριος όγκος των πολιτικών προσφύγων εγκαταστάθηκε στην ΕΣΣΔ για τους οποίους υπάρχει και εκτενής βιβλιογραφία. Ωστόσο, εξίσου ένα μεγάλο ποσοστό προσφύγων εγκαταστάθηκαν στις όμορες Λαϊκές Δημοκρατίες μεταξύ των οποίων και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας. Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζοντας στη γειτονική χώρα θα επιχειρήσει να αναδείξει γνωστές και άγνωστες πτυχές της εγκατάστασης των Ελλήνων στηριζόμενη σε αρχειακό υλικό από την εφημερίδα «Λευτεριά», η οποία ήταν η κύρια εφημερίδα της προσφυγικής κοινότητας.
Keywords: Πολιτικοί πρόσφυγες -- Ευρώπη, Ανατολική -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Έλληνες -- Ευρώπη, Ανατολική -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Πολιτικοί πρόσφυγες, -- Έλληνες – Βουλγαρία; Πολιτικοί πρόσφυγες -- Βουλγαρία – Κοινωνικές συνθήκες -- 20ος αιώνας; Επαναπατρισμός -- Ελλάδα; Πολιτικοί Πρόσφυγες; Εμφύλιος; Βουλγαρία; Ψυχρός Πόλεμος; Επαναπατρισμός; Political Refugees; Civil War; Bulgaria; Cold War; Repatriation