Τα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης στη Φθιώτιδα (1941-1944): Αφετηρίες, ιδεολογία και προοπτικές - Στασινού, Ζωή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή πραγματεύεται τη μελέτη των ετών της Κατοχής και Αντίστασης (1941-1944) στη Φθιώτιδα. Σκοπός του παρόντος πονήματος είναι η μελέτη των όψεων της κατοχικής κοινωνίας και οικονομίας, μετά την εισβολή της Γερμανίας, τον Απρίλιο 1941, η ανάπτυξη και εξέλιξη των αντιστασιακών οργανώσεων και ένοπλων αντάρτικων ομάδων κυρίως στον ορεινό όγκο της Ρούμελης, οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και τα αντίποινα που επιβλήθηκαν εις βάρος περιοχών στην ευρύτερη περιοχή από τις κατοχικές δυνάμεις. Η εμβάθυνση και έρευνα σε τοπικό επίπεδο συμβάλλει και φωτίζει άγνωστες πτυχές της συλλογικής μνήμης της ταραγμένης περιόδου 1941-1944.
Keywords: Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Αντιστασιακά κινήματα -- Ελλάδα -- Φθιώτιδα (Νομός); Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Αντιστασιακά κινήματα -- Ελλάδα -- Ρούμελη; Ελλάδα -- Ιστορία -- Κατοχή, 1941-1944; Φθιώτιδα (Ελλάδα : Νομός) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Ρούμελη (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Ιταλική Κατοχή; Γερμανική Κατοχή; Φθιώτιδα; Επισιτιστικό ζήτημα; Κοινωνία; Οικονομία; Αντιστασιακό Κίνημα; Εκκαθαριστικές Επιχειρήσεις; Italian Occupation; German Occupation; Fthiotida; Alimentation Issue; Society; Economy; Resistance Movement; Liquidation Military Operations