Επισκόπηση του νομοθετικού πλαισίου για την εξαγωγή των αρχαιοτήτων - Παναγάκου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την νομοθεσία σχετικά με την διακίνηση πολιτισμικών αγαθλων σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Ως σημείο εκκινήσεως παρουσιάζεται ο σκοπός της μελέτης, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε και το κεντρικό ερώτημα της έρευνας. Στην συνέχεια επιχειρείται μια ιστορική διαδρομή σχετική με το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει για το συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα. Στα πλαίσια αυτής γίνεται αναφορά και στην εξέλιξή του στον παρόν καθώς και σε ορισμένες προτάσειςγια την άμβλυνση του. Πρόσθετα παρουσιάζονται εκ προθέσεως σημεία και σταθμοί του εθνικού δικαίου καθώς και συμβάσεις που έχουν κυρωθεί και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής νομοθεσίας. Ως σταθμοί νοούνται όλα τοα νομοθετήματα που συντάχθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σημαντικά κι επουσιώδη. Αναλύονται στην πορεία σταθμοί του κοινοτικού δικαίου μετά την εγκαθίδρυση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς. Στην καταληκτική γραμμή, παρουσιάζονται τα συναγόμενα συμπεράσματα που προκύπτουν από την κριτική αποτίμηση των προαναφερθέντων.
Overview of legislation regarding the exportation of antiquities
Keywords: Αρχαιότητες--Δίκαιο και νομοθεσία--Ελλάδα; Πολιτιστική κληρονομιά; Αρχαιολογία; Ανασκαφές (Αρχαιολογία); Νομοθεσία; Εθνικό δίκαιο; Κοινοτικό δίκαιο; Αρχαιότητες