Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως πολιτικός και ηγέτης μέσα από τις ομιλίες του - Καπρούλια, Χάιδω (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία εξετάζει τη ζωή, την πολιτική δράση και τις ομιλίες του Ελευθέριου Βενιζέλου, αναδεικνύοντάς τον ως ηγετική μορφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Αναλύεται το βιογραφικό, το όραμα, η στρατηγική και η συμμετοχή του στους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Εκστρατεία, καθώς και οι κρίσεις που αντιμετώπισε. Η μελέτη των ομιλιών του αποκαλύπτει τη ρητορική δεινότητα, τη θεματολογία, τη συναισθηματική απήχηση και τις ιδεολογικές του αναφορές. Επιπλέον, διερευνάται η επίδραση του λόγου του στην εποχή του και η σύγκριση με διεθνείς ηγέτες, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα και τη διαχρονική αξία της πολιτικής και ρητορικής του κληρονομιάς.
Keywords: Βενιζέλος, Ελευθέριος, 1864-1936; Βενιζέλος, Ελευθέριος, 1864-1936 -- Ρητορεία; Βενιζέλος, Ελευθέριος, 1864-1936 -- Πολιτικές και κοινωνικές απόψεις; Πρωθυπουργοί -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 20ος αιώνας; Ελλάδα -- Ιστορία; Ελευθέριος Βενιζέλος; Πολιτική ηγεσία; Ρητορική; Βαλκανικοί πόλεμοι; Μικρασιατική εκστρατεία; Φιλελευθερισμός; Eleftherios Venizelos; Political leadership; Rhetoric; Balkan wars; Asia minor campaign; Liberalism