Η σύγκριση της ποιότητας των υπηρεσιών ενός αθλητικού συγκροτήματος με μεμονωμένα sports clubs στον τομέα του Fitness και του mini football στην περιοχή του Ν. Κορινθίας - Πελέκης, Χαράλαμπος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να μελετήσει και να συγκρίνει την ποιότητα των αθλητικών υπηρεσιών μεταξύ ενός Αθλητικού Συγκροτήματος (Sport Complex) και Αθλητικών Κέντρων (Sports Clubs) στις υπηρεσίες του Fitness και Mini Football στην Περιοχή του Νομού Κορινθίας. Στην έρευνα συμμετείχαν 300 μέλη των ανωτέρων αθλητικών οργανισμών (166 Sport Complex και 134 Sport Clubs, 211 άντρες και 88 γυναίκες), από τον Νομό Κορινθίας. Για τη συλλογή των δεδομένων στη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο SERVQUAL που περιλαμβάνει 22 «κλειστές» ερωτήσεις (βλ. Παράρτημα Α) που αξιολογούν την ποιότητα υπηρεσιών στις κάτωθι πέντε διαστάσεις : απτότητα/υλικά στοιχεία (tangibles), αξιοπιστία (reliability), ανταπόκριση (responsiveness), εμπιστοσύνη (assurance) και συναισθηματική κατανόηση (empathy) ενώ όλες οι απαντήσεις δόθηκαν σε πενταβάθμια κλίμακα τύπου Likert, από (1) “διαφωνώ απόλυτα” έως (5) “συμφωνώ απόλυτα”. Η έρευνα μας αποκάλυψε πως τα μεμονωμένα clubs που παρέχουν υπηρεσίες Fitness (Γυμναστήρια) υπερτερούν σε όλες τις διαστάσεις τις ποιότητας σε σχέση με τα γυμναστήρια αθλητικών συγκροτημάτων ενώ δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες σημαντικές διαφορές στο τομέα του Mini Football μεταξύ των δύο αυτών οργανισμών. Μπορεί να ειπωθεί πως από τη μία, η φύση της υπηρεσίας και από την άλλη, η επιλογή του χώρου άθλησης έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα της υπηρεσίας που προσφέρεται. Η διαφορά στην ποιότητα υπηρεσίας έγκειται στο γεγονός πως από την μια πλευρά έχουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία των γυμναστηρίων των μεμονωμένων κλαμπ στα οποία ο χρήστης πληρώνει και αναμένει 4 υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τις οποίες απολαμβάνει σε σχέση με τα γυμναστήρια των αθλητικών συγκροτημάτων στα οποία οι υπηρεσίες διατηρούνται μεν σε καλό επίπεδο αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι συγκρίσιμες με αυτές των μεμονωμένων κλαμπ. Από την άλλη, δε μπορούμε να διακρίνουμε μεγάλες και σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις υπηρεσίες ιδιωτικών γηπέδων ποδοσφαίρου και στα γήπεδα ποδοσφαίρου των αθλητικών συγκροτημάτων. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως λόγω έλλειψης αθλητικών κέντρων και λόγω της φύσης του αθλήματος (ομαδικό) οι χρήστες των συγκεκριμένων χώρων αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του μεμονωμένου κλαμπ. Δεν είναι τόσο απαιτητικοί σε ζητήματα εγκαταστάσεων ούτε σε ζητήματα βοήθειας κ υπευθυνότητας από το προσωπικό που συνήθως στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν είναι εξειδικευμένο. Τέλος η ομαδική χρήση έχει επίπτωση και στο κόστος χρήσης του χώρου ανά άτομο, γεγονός που ίσως να επηρεάζει την οπτική γωνία των χρηστών των υπηρεσιών αυτών.
Comparing the quality of services of a sports complex with individual sports clubs in the Fitness field and mini football in the N region. Corinthia
Keywords: Αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Sports - Management; Ποιότητα υπηρεσιών; Αθλητικοί οργανισμοί; Πελάτες; Service quality; Sport organisations; Customer