Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης και οι Στρατηγικές Αντιμετώπισης Στρεσογόνων Καταστάσεων στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. - Κατσουρίνης, Χρίστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Οι αστυνομικοί ασκούν τα καθήκοντά τους κάτω από συνθήκες υψηλών επιπέδων άγχους και χρόνιου στρες. Αυτό τους κάνει πιο επιρρεπείς στο στρες και στις υπερβολικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να διακινδυνεύουν τόσο την εκτέλεση των καθηκόντων τους όσο και τη δημόσια ασφάλεια. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν διττός. Από τη μία να διερευνήσει τα επίπεδα του Συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης (ΣΕΕ) στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και από την άλλη να διαπιστώσει ποιες Στρατηγικές Αντιμετώπισης Στρεσογόνων Καταστάσεων (ΣΑΣΚ) χρησιμοποιούν, προκειμένου να χειριστούν και να ρυθμίσουν απαιτήσεις που τους θέτουν σε δοκιμασία, υπερβαίνοντας συχνά τις διαθέσιμες δυνάμεις τους. Τα ερωτηματολόγια του ΣΕΕ (MBI-GS), των Maslach και Jackson (1986) και των ΣΑΣΚ των Folkman και Lazarus (1980) στις ελληνικές τους εκδόσεις και ένα δημογραφικό με τις ανεξάρτητες μεταβλητές συμπλήρωσαν 252 αστυνομικοί άντρες (188, 76.4%) και γυναίκες (88, 25.4%). Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ δεν υποφέρουν από το ΣΕΕ και εμφανίζουν υψηλούς μέσους όρους στη μεταβλητή των προσωπικών επιτευγμάτων και της αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, η συναισθηματική εξάντληση και η αποπροσωποποίηση εμφανίζονται περισσότερο στους αστυνομικούς που μειώνουν ή αγνοούν την πραγματική σημασία των στρεσογόνων γεγονότων και προσπαθούν να πετύχουν αυτό που θέλουν χωρίς να σχεδιάζουν συγκεκριμένες τεχνικές επίλυσης του προβλήματος. Αντίθετα, η επαγγελματική αποτελεσματικότητα εκδηλώνεται υψηλότερη στους αστυνομικούς που προσπαθούν να δουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων, σχεδιάζοντας ταυτόχρονα και λύσεις, χωρίς να ελαφρύνουν και να μειώνουν τη σοβαρότητα των καταστάσεων. Αναφορικά με τις ΣΑΣΚ, οι γυναίκες και οι εκτελούντες εσωτερική υπηρεσία, εμφανίζονται να αποζητούν σε υψηλότερο βαθμό από τους άντρες και από αυτούς που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία την αναζήτηση της κοινωνικής στήριξης, οι μέσες ηλικίες δείχνουν να χρησιμοποιούν τη θετική προσέγγιση, την επαναξιολόγηση και την επίλυση του προβλήματος. Οι εκτελούντες εσωτερική υπηρεσία, οι έγγαμοι και οι κατέχοντες επιτελικές θέσεις εμφανίζονται να αναζητούν περισσότερο τη Θεϊκή βοήθεια και να επαναξιολογούν. Οι έχοντες περισσότερα χρόνια υπηρεσίας φαίνεται να χρησιμοποιούν την επαναξιολόγηση και την επίλυση του προβλήματος. Σημαντικά ευρήματα εντοπίστηκαν στη συσχέτιση των δύο ερωτηματολογίων.
Burnout and Coping Strategies among the Hellenic Police Staff
Keywords: Εργασιακή πολιτική; Εργασιακό άγχος; Εξάντληση (Ψυχολογία); Labor policy; Job stress; Burn out (Psychology); Σώματα Ασφαλείας; Επαγγελματική Εξουθένωση; Αντιμετώπιση Στρεσογόνων Καταστάσεων; Police forces; Burnout; Coping; Εργασιακό περιβάλλον