Αξιολόγηση οργάνωση και αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δομών στους ΟΤΑ - Μπάπκα, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ερευνά τη λειτουργία και διαχείριση των κοινωνικών δομών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στην Ελλάδα, με έμφαση στα προβλήματα οργάνωσης, τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Αρχικά, παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο με αναφορά στο νόμο "Καλλικράτης" (Ν. 3852/2010) και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις του, αναδεικνύοντας τις θεσμικές προκλήσεις και τις δυσκολίες στην εφαρμογή του. Εξετάζονται ζητήματα που αφορούν τη δομή και λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, όπως η έλλειψη πόρων, η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματική διοίκηση. Παράλληλα, αναλύονται διεθνείς πρακτικές από άλλες χώρες, οι οποίες προσφέρουν χρήσιμα παραδείγματα για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η απόδοση των κοινωνικών δομών μέσω καινοτομιών και τεχνολογικών λύσεων. Στο επόμενο στάδιο, χρησιμοποιείται η ανάλυση SWOT για να προσδιοριστούν οι δυνάμεις, οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες και οι απειλές που σχετίζονται με τις κοινωνικές δομές στους ΟΤΑ. Βασιζόμενη στα ευρήματα, η εργασία προτείνει συγκεκριμένες βελτιώσεις, όπως η αναβάθμιση των διοικητικών διαδικασιών, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και η ενίσχυση της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας. Στη συνέχεια, εξετάζεται η συμβολή του νομοθετικού πλαισίου στη βελτίωση της αποδοτικότητας των δομών, με έμφαση σε τρόπους ενίσχυσης του ρόλου των ΟΤΑ στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Τέλος, προσδιορίζονται κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα, με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές δομές και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων.
Evaluation, Organization, and Effectiveness of Social Structures in Local Government Authorities (LGAs)
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνικές Δομές; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Δημόσια Διοίκηση; Οργανωτικά Προβλήματα; Κοινωνικές Υπηρεσίες; Αποδοτικότητα στις Κοινωνικές Δομές