Μια οιονεί πειραματική έρευνα για την καλλιέργεια της πολιτειότητας των μαθητών αξιοποιώντας τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στη διδασκαλία της «Πολιτικής Παιδείας» Α΄ τάξης ΓΕΛ - Προκοπίου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα ερευνητική εργασία στοχεύει στην καλλιέργεια της πολιτειότητας των μαθητών μέσω της Δραματικής Τέχνης. Ως αφετηρία έχει την, αναγνωρισμένη από την καθημερινή εμπειρία αλλά και από έρευνες, ανάγκη για ενεργό συμμετοχή των νέων στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Αυτή την ανάγκη επιδιώκει να συνδέσει με τη Δραματική Τέχνη για να αναδείξει τη συμβολή της τελευταίας στη διδασκαλία της Πολιτικής Παιδείας και στη διαμόρφωση ενεργών και δημοκρατικών πολιτών. Η εργασία αποτελεί μια οιονεί πειραματική έρευνα διάρκειας τριών μηνών, σε δημόσιο Λύκειο, που αξιοποιεί ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Η παρέμβαση είναι συνεπής με τη διδακτέα ύλη του Υπουργείου και τους στόχους που περιλαμβάνονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του μαθήματος και σχεδιασμένη να προωθεί τους στόχους της εκπαίδευσης για την αειφορία, συνδυάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερες τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση. Για την υλοποίηση του προγράμματος παρεμβάσεων επιλέχθηκε δειγματοληψία σκοπιμότητας, δεδομένης της εύκολης πρόσβασης στο δείγμα. Στην ομάδα έγινε μέτρηση (με χρήση κλίμακας και ερωτηματολογίου) συμπεριφορών που αφορούν την ιδιότητα του πολίτη πριν και μετά την παρέμβαση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε διαφοροποίηση. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια υπήρξε συμμετοχική παρατήρηση και στο τέλος του προγράμματος διεξήχθη ομαδική συνέντευξη ώστε να καταγραφούν οι απόψεις των μαθητών και να επέλθει με τον τρόπο αυτό τριγωνοποιημένη ερμηνεία των ποσοτικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν από το στατιστικό πακέτο SPSS. Με βάση τα ευρήματα, προτείνεται επανεξέταση του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος της «Πολιτικής Παιδείας» (Α’ ΓΕΛ) καθώς η ενσωμάτωση τεχνικών Δραματικής Τέχνης προσφέρει πολλαπλά σημαντικά οφέλη στην ενημερότητα, στην απόκτηση δεξιοτήτων και στην ενδυνάμωση των μαθητών προκειμένου να παρεμβαίνουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Τα αποτελέσματα, που επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για τη συμβολή της Δραματικής Τέχνης στη καλλιέργεια της πολιτειότητας, αναπλαισίωσαν την παιδαγωγική της διδάσκουσας. Προσδοκία είναι η έρευνα αυτή να αποτελέσει για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς μια ανοιχτή προς διαμόρφωση μεθοδολογία προσέγγισης των κοινωνικών επιστημών με στόχο την καλλιέργεια της πολιτικής συνείδησης των μαθητών.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Πειραματική έρευνα; Πολιτειότητα; Πολιτική παιδεία; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Πειραματική έρευνα; Πολιτειότητα; Πολιτική παιδεία; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση