Ο ρόλος του/της διευθυντή/-τριας στην προώθηση της επαγγελματικής ανάπτυξης των αναπληρωτών δασκάλων (ΠΕ 70) σε επίπεδο διδακτικής - Γκόφη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης συνδέεται με την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Οι ραγδαίες αλλαγές της γνώσης, επιβάλλουν τη συνεχή επιμόρφωσης ειδικά των νέων εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν ποικίλες διδακτικές δυσκολίες. Η σχολική κουλτούρα, οι ευκαιρίες μάθησης και το στιλ ηγεσίας αποτελούν τρεις σημαντικούς παράγοντες για την προώθηση της επαγγελματικής ανάπτυξης, κυρίως, των νέων εκπαιδευτικών. Σκοπός της παρούσας μελέτης, αποτελεί η διερεύνηση του ρόλου των διευθυντών των δημοτικών σχολείων στην προώθηση της επαγγελματικής ανάπτυξης των αναπληρωτών δασκάλων. Συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν οι απόψεις αναπληρωτριών δασκάλων δημοτικών σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας, αναφορικά με τις διδακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τη συμβολή των διευθυντών στην προώθηση της επαγγελματικής τους ανάπτυξης σε επίπεδο διδασκαλίας. Ειδικότερα, μελετήθηκαν οι διδακτικές δυσκολίες των αναπληρωτριών και η συμβολή των διευθυντών την αντιμετώπισή τους, ο βαθμός προσωπικής επένδυσης των αναπληρωτριών στην επαγγελματική τους ανάπτυξη, οι παράγοντες και οι άνθρωποι που έχουν επηρεάσει την προσπάθειά τους, η διαμόρφωση κλίματος επαγγελματικής ανάπτυξης εντός σχολείου και οι στρατηγικές επαγγελματικής ανάπτυξης που χρησιμοποιούν οι διευθυντές. Για τους σκοπούς της παρούσας έρευνας, πραγματοποιήθηκαν προσωπικές ημιδομημένες συνεντεύξεις με οχτώ αναπληρώτριες δασκάλες, ύστερα από διεξαγωγή πιλοτικού ελέγχου του πρωτοκόλλου συνέντευξης. Η τεχνική του ελέγχου μελών εξασφάλισε την εγκυρότητα των ευρημάτων της έρευνας, ενώ η λεπτομερής περιγραφή της ερευνητικής διαδικασίας και παρουσίαση των ευρημάτων εξασφαλίζει την αξιοπιστία τους. Η μεταγραφή, κωδικοποίηση και επεξεργασία των ευρημάτων της έρευνας έλαβε χώρα σε αρχεία του word. Στην παρούσα έρευνα φάνηκε ότι οι αναπληρώτριες δυσκολεύονται να διδάξουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, ενώ οι διευθυντές αρκούνται στην παροχή συμβουλών για να τις βοηθήσουν. Ακόμα, βρέθηκε ότι οι αναπληρώτριες συμμετέχουν σε σεμινάρια και επηρεάζονται από συναδέλφους σε θέματα διδακτικής. Τέλος, φάνηκε ότι οι διευθυντές δεν αφιερώνουν χρόνο στην προώθηση της επαγγελματικής ανάπτυξης των αναπληρωτριών, άρα η προσωπική προσπάθεια των αναπληρωτριών δε συνδέεται με αντίστοιχες προσπάθειες από την πλευρά των διευθυντών.
The school director's role in the promotion of the deputy teachers' professional development in teaching level
Αριθμός Εισαγωγής: 011428 - 011429 cd
Keywords: Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Διδασκαλία -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Επαγγελματική ανάπτυξη; Νέοι εκπαιδευτικοί; Αναπληρωτές δάσκαλοι; Δημοτικά σχολεία; Κορινθία; Διευθυντής; Professional development; New teachers; Deputy teachers; Elementary schools; School director; Corinth; Greece