Το κόμμα-εγκληματική οργάνωση και το Σύνταγμα. Η περίπτωση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. - Κορκοβήλου, Μαίρυλιν (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Την τρέχουσα περίοδο έχει εμφανιστεί στην χώρα μας ένα σύγχρονο πολιτικό φαινόμενο, το οποίο είναι η περίπτωση του κόμματος του «Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή». Η άνοδος της Χρυσής Αυγής μετά από την είσοδο της στην Βουλή των Ελλήνων το 2012 και η δράση την οποία ανέπτυξε επέφεραν σημαντικά προβλήματα και άλλαξαν δραματικά το πολιτικό παρασκήνιο. Έτσι, το ακροδεξιό αυτό κόμμα αποτελεί πηγή πολλών συζητήσεων και ερευνών για τον εγχώριο αλλά και διεθνή νομικό κόσμο. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται μια νομική προσέγγιση της δράσης της Χρυσής Αυγής κυρίως από την πλευρά του Συνταγματικού Δικαίου. Θα αναφερθούμε στην πρόβλεψη του Συντάγματος μας σχετικά με την περίπτωση κομμάτων με εξτρεμιστική δράση όπως το εν λόγω κόμμα. Έπειτα, θα συνεχίσουμε την νομική ανάλυση σκιαγραφώντας την ποινική διάσταση των πράξεων των μελών του εν λόγω κόμματος. Σκοπός λοιπόν της εργασίας είναι η επισκόπηση της συνταγματικής και ποινικής πλευράς της Χρυσής Αυγής και η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης της δημιουργηθείσας χαοτικής κατάστασης. Μέσω της ιστορικής αναδρομής σε αντίστοιχα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας και μέσω της συγκρίσεως με δυο χώρες του εξωτερικού θα εντοπίσουμε εάν και που «πάσχει» το εγχώριο Σύνταγμα και ως προς το ποινικό σκέλος θα ερευνήσουμε το εάν η Χρυσή Αυγή συνιστά εγκληματική οργάνωση.
The political party-criminal organization and the Constitution. The case of the Golden Dawn in Greece.
Keywords: Πολιτικά κόμματα--Ελλάδα; Δεξιοί εξτρεμιστές--Ελλάδα; Χρυσή Αυγή; Λαϊκισμός--Ελλάδα; Χρυσή Αυγή; Σύνταγμα; Οργανωμένο έγκλημα; Ακροδεξιά