Στοχευμένες Δραστηριότητες Μαθησιακής Ετοιμότητας με έμφαση την ανάπτυξη Συναισθηματικής Οργάνωσης και Κοινωνικών Δεξιοτήτων σε μαθητή με αυτισμό - Δαρσακλή, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα έρευνα στοχεύει στη διδασκαλία των Κοινωνικών Δεξιοτήτων με έμφαση τον τομέα της Συναισθηματικής Οργάνωσης σε παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Η έρευνα διεξάγεται στο επιστημονικό πεδίο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) με την εφαρμογή ενός Στοχευμένου, Ατομικού, Δομημένου, Ενταξιακού Προγράμματος Παρέμβασης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΑΔΕΠΕΑΕ) (Δροσινού, 2014). Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην παρούσα μελέτη είναι μεικτή, καθώς χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία συλλογής τόσο ποιοτικών όσο και ποσοτικών δεδομένων, ενώ διατυπώθηκαν και τρεις ερευνητικές υποθέσεις. Τον πυρήνα της ομάδας στόχου αποτέλεσε ένα αγόρι με αυτισμό ηλικίας 6 ετών, καθώς και οι ενήλικες (θεραπευτές και ειδικοί παιδαγωγοί), οι οποίοι έρχονται σε επαφή μαζί του. Η συλλογή των ποιοτικών δεδομένων έγινε μέσω της Μεθοδολογίας της Παρατήρησης (Άτυπη Παιδαγωγική Αξιολόγηση με τις Λίστες Ελέγχου Βασικών Δεξιοτήτων), της Μεθοδολογίας της Παρέμβασης (Έντυπο Διδακτικής Αλληλεπίδρασης) και της Ειδικής Διδακτικής (συνεντεύξεις). Η διάρκεια της συμμετοχικής παρατήρησης ήταν 120 ώρες στο Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Ν. Μεσσηνίας. Επιπλέον, τα ποσοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω της διάθεσης ενός σύντομου ερωτηματολογίου σε όλους τους ενήλικες (6 άτομα), οι οποίοι εμπλέκονται με τον μαθητή της μελέτης περίπτωσης, αλλά και με τη χορήγηση πέντε Κοινωνικών Ιστοριών στο παιδί με αυτισμό. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η πρώτη και η τρίτη ερευνητική υπόθεση επαληθεύονται πλήρως, ενώ η δεύτερη επαληθεύεται μερικώς.
Mirate attività di apprendimento di preparazione concentrandosi sullo sviluppo di gestione emotiva e abilità sociali per uno studente con autismo
Targeted Learning Readiness Activities for autism focusing in the Emotional Management and Social Skills. Case study
Keywords: Διαταραχές αυτιστικού φάσματος στα παιδιά -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αυτιστικά παιδιά – Εκπαίδευση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνικές δεξιότητες στα παιδιά – Μελέτη και διδασκαλία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Συναισθηματική νοημοσύνη – Μελέτη και διδασκαλία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αυτιστικά παιδιά -- Συμπεριφορά, Τροποποίηση της -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνικές δεξιότητες; Συναισθηματική οργάνωση; Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)