Αξιολόγηση της λειτουργίας των Φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - Λέφα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και την ικανοποίηση των ασθενών από τα κρατικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα από το Κεντρικό Φαρμακείο της Διοίκησης. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης στο πρώτο μέρος της εργασίας, θα αναλυθεί ο ρόλος του φαρμακοποιού καθώς και οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να λειτουργήσει υπό το πρίσμα της Φαρμακευτικής Δεοντολογίας. Για το λόγο αυτό θα αναφερθούμε στον σημαντικό κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, παρέχοντας φάρμακα Υψηλού Κόστους. Στο θεωρητικό πλαίσιο θα παρουσιάσουμε τις θεωρίες που υφίστανται για την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας. Το δεύτερο μέρος της εργασίας θα έχει ερευνητικό χαρακτήρα. Αρχικά θα αναλυθεί το επιστημολογικό μέρος και ο τρόπος σχεδιασμού της έρευνας ώστε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των πορισμάτων. Η διενέργεια της έρευνας θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικά με την χρήση ερωτηματολογίου πενταβάθμιας κλίμακας Likert το οποίο θα διαμοιραστεί στους ασθενείς κατά την επίσκεψή τους στο Κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, που στεγάζεται στην Διοίκηση του Οργανισμού στο Μαρούσι. Τα ποσοτικά στοιχεία της έρευνας θα αναλυθούν με το στατιστικό εργαλείο (SPSS v.25) για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Η συμμετοχή στην έρευνα θα είναι προαιρετική και μέσα από ένα πλήθος ερωτήσεων θα προσπαθήσει να αναδείξει τον βαθμό ικανοποίησης ή όχι των ασθενών και των συνοδών τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κεντρικού Φαρμακείου. Με την ολοκλήρωση της στατιστικής ανάλυσης θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα καθώς και πιθανές βελτιωτικές προτάσεις.
Αριθμός Εισαγωγής: 012793 cd
Keywords: Νοσοκομειακά φαρμακεία -- Ελλάδα; Φαρμακευτική πολιτική -- Ελλάδα; Φάρμακα -- Δίκαιο και νομοθεσία -- Ελλάδα; Αξιολόγηση; Φάρμακα υψηλού κόστους; Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ; Ικανοποίηση ασθενούς; Πρόσβαση; Ποιότητα υπηρεσιών; Evaluation; High cost drugs; EOPYY pharmacies; Patient satisfaction; Accessibility; Quality of services