Πραγματικά δικαιώματα - Κότση, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Οι εταιρείες σήμερα πρέπει να χρησιμοποιούν προσαρμοστικές στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων λόγω του απρόβλεπτου και ταχέως μεταβαλλόμενου οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού περιβάλλοντος των τελευταίων ετών. Οι παραδοσιακές τεχνικές αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση επιχειρηματικών επενδυτικών σχεδίων δεν είναι σε θέση να λάβουν υπόψη τους τον κίνδυνο. Μια πιο πρόσφατη τεχνική για την αξιολόγηση των επενδύσεων είναι οι πραγματικές επιλογές, τα πραγματικά δικαιώματα. Η προσέγγιση αυτή αποκαλύπτει με επιτυχία τους κρυμμένους κινδύνους και τις δυνατότητες ενός έργου. Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά η εξέλιξη της τεχνολογίας και των προγραμμάτων λογισμικού που αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες της τεχνικής των πραγματικών επιλογών. Η στρατηγική των πραγματικών επιλογών αποσκοπεί στο να δει τον κίνδυνο ως ευκαιρία μακροπρόθεσμα και αυξάνει την πιθανότητα αύξησης της αξίας μιας εταιρείας. Ακολουθεί μια ανάλυση αυτής της θεωρίας. Στα κεφάλαια ένα και δύο παρουσιάζεται μια ιστορική επισκόπηση και στη συνέχεια παρουσιάζονται διάφορες περιπτώσεις. Oι τεχνικές αποτίμησης των πραγματικών επιλογών (διωνυμικά πλέγματα, προσομοίωση monte carlo και εξίσωση black-scholes) καλύπτονται στο κεφάλαιο τρία. Προκειμένου να γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι προσεγγίσεις κατά περίπτωση, στο τέταρτο κεφάλαιο παρατίθενται συγκεκριμένα παραδείγματα για διάφορους τύπους πραγματικών δικαιωμάτων, όπως δικαιώματα εγκατάλειψης, δικαιώματα επέκτασης κ.λ.π. Το τέταρτο κεφάλαιο προσφέρει κρίσεις σχετικά με την αξία και την εφαρμογή των πραγματικών δικαιωμάτων στο σύνολό τους.
Real options
Μ.Δ.Ε. 113
Keywords: Παράγωγα (Χρηματοοικονομική); Οικονομικές επιστήμες Χρηματοοικονομική; Διωνυμικό μοντέλο των Cox, Ross και Rubinstein; Χρηματοοικονομικά παράγωγα; Δικαιώματα; Καθαρή παρούσα αξία; Συμφωνίες ανταλλαγής; Διωνυμικό μοντέλο; Financial derivatives; Options; Net present value; Swaps; Binomial latice