Μελέτη των στάσεων εκπαιδευτικών Γυμνασίου σχετικά με την ένταξη των ΤΠΕ στη σχολική πρακτική - Ατσόγλου, Κανέλλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στη διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των καθηγητών γυμνασίου προς τη χρήση ΤΠΕ στην εκπαίδευση και τους πιθανούς παράγοντες που τους επηρεάζουν. Μελετώντας τη βιβλιογραφία σχετικά με τα θεωρητικά μοντέλα για τους παράγοντες που εμποδίζουν τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ για εκπαιδευτικούς σκοπούς, επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε ένα ερευνητικό εργαλείο που να βασίζεται στις βασικές αρχές της Θεωρίας της Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς του Ajzen (1980), αφού έγιναν προσαρμογές με βάση την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα και τις σύγχρονες τάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο έρευνας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το τροποποιημένο μοντέλο, το οποίο αναλύεται στο θεωρητικό κομμάτι αυτής της εργασίας. Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να διερευνηθούν οι μεταβλητές τους τροποποιημένου μοντέλου και παράγοντες που μπορεί να συνυπάρχουν και που έχουν συνδεθεί με την χρήση ΤΠΕ στην τάξη. Οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να τοποθετηθούν με βάση πεντάβαθμη κλίμακα τύπου Likert. Το δείγμα της έρευνας αποτελούνταν από 163 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι υπηρετούσαν στα δημόσια γυμνάσια του νομού Κορινθίας κατά το χρονικό διάστημα 2010-2011. Από τα συμπεράσματα της ανάλυσης των απαντήσεων των εκπαιδευτικών προέκυψε ότι η αντιλαμβανόμενη χρησιμότητα των ΤΠΕ, η αντιλαμβανόμενη ευκολία χρήσης τους, η συμβατότητα των εκπαιδευτικών προς αυτές, οι πιέσεις από τον εκπαιδευτικό περίγυρο, ο βαθμός αυτοαποτελεσματικότητας τους στις τεχνικές και παιδαγωγικές πτυχές των ΤΠΕ, καθώς και η τεχνολογική υποδομή ΤΠΕ στα σχολεία που υπηρετούν, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στο εγχείρημα εισαγωγής των ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι της παρούσας μελέτης αποτέλεσαν οι τοποθετήσεις των ίδιων των εκπαιδευτικών σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να εντάξουν τις ΤΠΕ στην εκπαιδευτική τους πρακτική και οι προτάσεις τους σχετικά με το σχεδιασμό ένταξης των ΤΠΕ στο γυμνάσιο.
Αριθμός Εισαγωγής: 009758
Keywords: Εκπαιδευτικές καινοτομίες; Εκπαιδευτικοί; Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών; ΤΠΕ; Γυμνάσιο