Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνική πολιτική - Φίλου, Βένα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής και η εφαρμογή δράσεων, που στοχεύουν σε κοινωνικές παρεμβάσεις, από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελούν μερικές από τις παραμέτρους της αποκέντρωσης, που επιχειρείται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, κατ’ αρχάς με την εφαρμογή του Προγράμματος «Ιωάννης Καποδίστριας» και στη συνέχεια με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης». Η κατεύθυνση δε που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σχετίζεται με την αναγκαιότητα της αποκέντρωσης άρα και της «μεταφοράς» της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και άλλων πολιτικών, από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση, μεγιστοποίησαν αυτή τη στόχευση, αφού πέρα από την πολιτική και την κοινωνική αναγκαιότητα προκύπτουν και οι προϋποθέσεις και οι όροι που είναι απαραίτητοι, ώστε να είναι δυνατόν οι δήμοι να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.
Local Government and social policy
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Δομές; Προγράμματα; Δράσεις