Η επινόηση μιας ερευνητικής παράστασης θεάτρου Φόρουμ για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού - Λεκάτη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στη συγκεκριμένη εργασία έγινε μία απόπειρα επινόησης μιας ερευνητικής παράστασης Θεάτρου Φόρουμ για την αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού. Η επινόηση της δραματουργίας της παράστασης Θέατρου Φόρουμ βασίστηκε στην παραστατική εθνογραφία και στην εκπαιδευτική εθνογραφία και είχε τη δομή μιας έρευνα δράσης, η οποία διεξήχθη στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην Τρίτη και Τετάρτη τάξη του 6ου Δημοτικού σχολείου Άργους. Σε πρώτο στάδιο πραγματοποιήθηκε μία διερεύνηση των απόψεων των μαθητών σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και τους τρόπους αντιμετώπισής του μέσα από τεχνικές του θεάτρου του Καταπιεσμένου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε αποκωδικοποίηση των προϋπαρχουσών αντιλήψεων των μαθητών για την έννοια του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, αποσαφήνιση και οριοθέτηση των εννοιών που σχετίζονται με αυτή (θύμα – θύτης-αμέτοχος παρατηρητής) και διαμόρφωση στάσεων και αξιών απέναντι στην καταπολέμηση του φαινομένου. Τελικός στόχος αποτέλεσε η επινόηση μιας θεατρικής παράστασης Φόρουμ βασισμένης στην έρευνα και τους αυτοσχεδιασμούς των ίδιων των μαθητών. Προκειμένου να οδηγηθούμε στην αποτύπωση της έρευνάς μας σε μία θεατρική παράσταση ακολουθήθηκε η μεθοδολογία τόσο της παραστατικής όσο και της εκπαιδευτικής εθνογραφίας. Επιδίωξη αποτέλεσε η ανάδειξη των διαστάσεων του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού, όχι μόνο στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων κ.ά., μετατρέποντάς τες σε συμπορευτές της επίλυσης του προβλήματος.
The devising of a research performance based on Forum Theatre to adress the phenomenon of bulling
Keywords: Θέατρο στην εκπαίδευση; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Θέατρο Φόρουμ; Σχολικός εκφοβισμός; Ερευνητική παράσταση; Έρευνα δράσης; Παραστατική εθνογραφία; Εκπαιδευτική εθνογραφία; θέατρο Φόρουμ, σχολικός εκφοβισμός, ερευνητική παράσταση