Ανάπτυξη δεξιοτήτων και αγορά εργασίας. Αντιλήψεις και πεποιθήσεις μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μελέτη περίπτωσης. - Λογαράς, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στην σύγχρονη εποχή, την εποχή της μετανεοτερικότητας, οι συνθήκες εργασίες εξελίσσονται ραγδαία και νέες δεξιότητες απαιτούνται από την αγορά εργασίας. Οι ήπιες δεξιότητες (soft skills) αναγνωρίζονται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς ωε το κλειδί για την επιτυχή μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Η σπουδαιότητα τους αν και είναι ευρύτερα αποδεκτή δεν αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας παρά μόνο υπονοείται στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών. Στην διεθνή ανταγωνισμό, δεξιότητες όπως η επικοινωνία και η επίλυση προβλημάτων εμφανίζονται ως κύρια προσόντα των εργαζομένων αλλά είναι και δύσκολο να εντοπιστούν σε αυτούς. Ο ρόλος της εκπαίδευσης εναρμονίζεται με τα κελεύσματα της κάθε εποχής. Περνώντας πια στην εποχή της μετανεοτερικότητας, η εκπαίδευση καλείται να αντιμετωπίσει τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες αλλά και να προετοιμάσει όσο το δυνατό καλύτερα τους μελλοντικούς εργαζόμενους για την εργασιακή πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν. Στην παρούσα εργασία, ερευνάται το κατά πόσο θεωρούν οι μαθητές ενός σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σημαντικές κάποιες ήπιες δεξιότητες στο χώρο εργασίας και κατά πόσο αυτές αναπτύσσονται στο χώρο της σχολικής μονάδας. Ερευνάται επίσης, ο τρόπος που αντιλαμβάνονται οι μαθητές ορισμένες ήπιες δεξιότητες και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περισσότερο στο σχολείο. Για τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ποσοτική μέθοδος έρευνας με ερωτηματολόγιο και ποιοτική μέθοδο με την δημιουργία μικρής ομάδας εστίασης.
Αριθμός Εισαγωγής: 011819-011820 cd
Keywords: Επαγγελματική εκπαίδευση; Νεολαία -- Απασχόληση -- Ελλάδα; Επαγγελματική κατάρτιση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος; Ήπιες δεξιότητες; Αγορά εργασίας -- Ελλάδα; Επαγγελματικός προσανατολισμός; Επαγγελματικά προσόντα; Συναισθηματική εκπαίδευση