Θυματοποίηση Ελλήνων μαθητών υπό την οπτική του Μοντέλου της Σύγκλισης στη Στοχοποίηση - Σαριπανίδης, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η θυματοποίηση στο σχολείο είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει εκατομμύρια μαθητές/- τριες ανά τον κόσμο, επιφέροντας σοβαρές συνέπειες στους/στις εμπλεκόμενους/-νες, και δυσχεραίνοντας σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία. Η παρούσα μελέτη, εφαρμόζοντας το μοντέλο Σύγκλισης στη Στοχοποίηση, κινείται στην κατεύθυνση εντοπισμού των χαρακτηριστικών εκείνων που καθιστούν τα παιδιά πιο ευάλωτα στη θυματοποίηση, ενώ ταυτόχρονα αναζητά τα περιβαλλοντικά εκείνα στοιχεία που συμβάλλουν στον περιορισμό του φαινομένου. Στην έρευνα συμμετείχαν 2,427 μαθητές/-τριες (Μ = 12.92, ΤΑ = 1.46 / 1,211 αγόρια, 1,216 κορίτσια), από Δημοτικά και Γυμνάσια της Ελλάδας. Για τη συλλογή των δεδομένων τα παιδιά απάντησαν σε μια σειρά από γενικές, και δημογραφικές ερωτήσεις, ενώ παράλληλα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον εκφοβισμό, τη θυματοποίηση, τον χώρο εκδήλωσης του φαινομένου, την αυτοαποτελεσματικότητά, και την κοινωνική υποστήριξη. Τα ευρήματα ανέδειξαν, πως το να είναι κάποιος κορίτσι, να έχει αλλάξει σχολικό περιβάλλον, να ανήκει σε διαφορετικό εθνοπολιτισμικό περιβάλλον, να είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, να έχει μειωμένα επίπεδα αυτοαποτελεσματικότητας, ή/και κοινωνικής υποστήριξης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θυματοποίησης στο σχολείο. Παράλληλα, η εκδήλωση του φαινομένου φάνηκε να βρίσκει πρόσφορο έδαφος, τόσο σε χώρους μειωμένης εποπτείας, όσο και σε χώρους αυξημένου ανταγωνισμού. Τα παρόντα ευρήματα, συζητούνται στην κατεύθυνση του περιορισμού του φαινομένου, και της ενίσχυσης της θέσης των εν δυνάμει θυμάτων.
Target Congruence perspective of School Victimization
Keywords: Θυματοποίηση; Σχολικός εκφοβισμός; Σχολικός εκφοβισμός - Πρόληψη; Σχολικός εκφοβισμός - Έρευνα; Σχολική βία; Εκπαιδευτική συμβουλευτική; Victimization; Bullying in schools; Bullying in schools - Prevention; Bullying in schools - Research; School violence; Educational counseling; Θυματοποίηση; Συγκλίνων στόχος; Αυτοαποτελεσματικότητα; Κοινωνική υποστήριξη; Εποπτεία; Victimization; Congruent target; Self-efficacy; Social support; Supervision