Κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των ελλήνων Ρομά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού. Η εμπειρία στα σχολεία του δήμου Ήλιδας. - Κόλλια, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παγκοσμιοποίηση και η μετανάστευση μεταβάλλουν διαρκώς τη δημογραφία των εθνικών κρατών και μετατρέπουν τις περισσότερες δυτικές κοινωνίες σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Οι Ρομά είναι ένας ετερογενής μειονοτικός πληθυσμός διασκορπισμένος σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς ιστορική πατρίδα. Παντού όπου κατοικούσαν, διώκονταν και αντιμετώπιζαν διακρίσεις. Αυτές οι στερεότυπες εικόνες ενίσχυαν την αρνητική συλλογική εκπροσώπηση των Ρομά στην Ελλάδα και αλλού και αυτό έχει παρατηρηθεί ότι έχει αντίκτυπο στην εκπαίδευση τους. Στην Ελλάδα από το σχολικό έτος 2017-2018 με την απόφαση 142628/ΓΔ4/30-08-2017 εντάχθηκαν στο εκπαιδευτικό σύστημα κοινωνικοί λειτουργοί με το πρόγραμμα ΕΚΟ (Ένταξη Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων) στα δημοτικά σχολεία-τάξεις υποδοχής. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνηθούν οι στάσεις και οι αντιλήψεις των κοινωνικών λειτουργών ΠΕ30 για το ρόλο τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των Ρομά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα με χρήση ημιδομημένης συνέντευξης σε 6 κοινωνικούς λειτουργούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί αναγνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σημαντικότητα του ρόλου τους στην ομαλή ένταξη των Ρομά μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Αριθμός Εισαγωγής: 012871 cd
Keywords: Τσιγγάνοι -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Τσιγγάνοι -- Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Τσιγγάνοι -- Κοινωνικές συνθήκες -- Ελλάδα; Κοινωνικοί λειτουργοί -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Ένταξη; Ενιαία εκπαίδευση; Ρομά; Κοινωνικοί λειτουργοί; Integration; Unified education; Roma; Social workers