Η διάδοση του ποδοσφαίρου. Συγκριτική μελέτη αναπτυξιακών στρατηγικών μεταξύ των FIFA, UEFA, ΕΠΟ και λοιπών εθνικών ομοσπονδιών - Παπαχρήστος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στην ταχέως αναπτυσσόμενη, σύγχρονη κοινωνία της τεχνολογίας και των διαφορετικών ενδιαφερόντων, γίνεται επιτακτική η ανάγκη για τη διασφάλιση της διάδοσης των αθλημάτων. Ακόμα και για τον βασιλιά των αθλημάτων, το ποδόσφαιρο, είναι αναγκαία η σχεδίαση και εφαρμογή στρατηγικού πλάνου για την απειλούμενη εδραίωση της κυριαρχίας του. Στη παρούσα έρευνα πρόκειται να διερευνηθούν οι ενέργειες διάδοσης ποδοσφαίρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) σε σύγκριση με άλλες εθνικές ομοσπονδίες και σε συνάρτηση με τις οδηγίες της FIFA και της UEFA. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν ποιοτική. Μέσω της ανάλυσης περιεχομένου των ιστοσελίδων των FIFA, UEFA και ΕΠΟ και των απαντήσεων συνέντευξης, αναλύθηκαν οι αναπτυξιακές στρατηγικές στους επιμέρους πληθυσμούς εστίασης (γυναίκες, παιδί, βετεράνοι, ΑΜΕΑ, μετανάστες). Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι υπερ-ομοσπονδίες FIFA και UEFA δρουν ουσιαστικά για τη διάδοση του ποδοσφαίρου, μέσα από τη κατάστρωση και εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου, την επένδυση κεφαλαίων, την εκπαίδευση και τον έλεγχο. Αντίστοιχα η ΕΠΟ βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης της στρατηγικής αυτής, έτσι για πρώτη φορά, το 2019, αναρριχήθηκε στο χρυσό επίπεδο στις κατηγορίες ‘’terms’’ και ‘’fair play’’ του συστήματος αξιολόγησης της UEFA ‘’star system’’. Πιο αναλυτικά, φαίνεται ότι βρίσκεται σε καλό επίπεδο ανάπτυξης της στρατηγικής για τη διάδοση του ποδοσφαίρου για τα παιδιά και τους ερασιτέχνες. Ωστόσο, παρατηρείται ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο με μικρό αριθμό συμμετοχής, παραμένοντας ταυτόχρονα στην ερασιτεχνική του μορφή. Τέλος, οι δράσεις της για την ένταξη περιθωριακών ομάδων φαίνεται ότι είναι εφάμιλλες των υπολοίπων Ευρωπαϊκών ομοσπονδιών.
The spread of football. Comparative study of development strategies between FIFA, UEFA, HFF and other national federations
Keywords: Ποδόσφαιρο - Διοίκηση και οργάνωση; Ποδόσφαιρο - Μάρκετινγκ; Ηγεσία; Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία; Ποδόσφαιρο - Οικονομικές απόψεις; Ποδοσφαιρικές ομάδες; Φίλαθλοι ποδοσφαίου; Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία; Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών; Sports - Management; Sports - Marketing; Leadership; FIFA; Soccer - Economic aspects; Soccer teams; Soccer fans; Hellenic Football Federation; Union of European Football Associations; Ποδόσφαιρο; Διάδοση ποδοσφαίρου; Αναπτυξιακές στρατηγικές; Ομοσπονδίες; Grassroots; Football; Soccer Dissemination; Development Strategies; Federations; Grassroots