Ετοιμότητα σχολικής μονάδας και παράγοντες που συμβάλλουν στη διαχείριση κρίσεων. Απόψεις διευθυντών και εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση φαινομένων φυσικών καταστροφών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Ρεντούμη, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η συγκεκριμένη μελέτη έχει στόχο τη διερεύνηση, σύμφωνα με τις απόψεις των εκπαιδευτικών, της ετοιμότητας των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση κρίσεων εξαιτίας φαινομένων φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, κατολισθήσεις, πυρκαγιές). Κεντρικοί στόχοι της έρευνας είναι να αναδείξουν: α. το μέγεθος που μπορούν να επηρεάσουν τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών την εκπαιδευτική κοινότητα, β. την ετοιμότητα των σχολείων να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά χρησιμοποιώντας οργανωμένα σχέδια, γ. την ετοιμότητα των διευθυντών και των εκπαιδευτικών να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, δ. την ανάγκη επιμόρφωσης όλων των εμπλεκόμενων. Το δείγμα της έρευνας περιλαμβάνει 169 εκπαιδευτικούς, από τους οποίους οι 29 κατέχουν θέσεις ευθύνης (διευθυντές και υποδιευθυντές) στις σχολικές μονάδες. Το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν προσαρμογή από ερωτηματολόγιο άλλων ερευνητών, σταθμισμένο σε ελληνικό πληθυσμό και άρα έγκυρο και αξιόπιστο. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν την αναγκαιότητα ύπαρξης σχεδίων αντιμετώπισης φαινομένων φυσικών καταστροφών, την ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών όπως επίσης και την αναγκαιότητα της διεξαγωγής ασκήσεων ετοιμότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα. ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων περιορίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση σεισμών. τα μέτρα πρόληψης στα σχολεία δεν επαρκούν και απαιτείται βελτίωσή τους, λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα της περιοχής στην οποία βρίσκεται η κάθε σχολική μονάδα.
Αριθμός Εισαγωγής: 013021 cd
Keywords: Διαχείριση κρίσεων στο σχολείο -- Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Εκπαίδευσή των -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Ετοιμότητα σχολικής μονάδας; Διαχείριση κρίσεων; Φυσικές καταστροφές; Μέτρα πρόληψης; Επιμόρφωση; Ψυχολογική στήριξη; Preparedness (readiness); Crisis management; Earthquakes; Floods; Fires; Prevention measures; Contingency plan (emergency master plan); Training; Psychological support