Αειφόρος ανάπτυξης και μορφές εναλλακτικού τουρισμού στο νομό Αργολίδας - Κωστοπούλου, Αλεξάνδρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάδειξη της Περιφερειακής Ενότητας της Αργολίδας ως οικονομικό, πολιτιστικό και τουριστικό πόλο μέσα από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης όπως καθορίζονται πλέον σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οποιαδήποτε ανάπτυξη, δύναται να ακολουθεί αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Μέσα από την καταγραφή των φυσικών, πολιτισμικών και οικονομικών πόρων του Νομού Αργολίδας, την περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης έτσι όπως έχει ήδη διαμορφωθεί. Γίνεται εκτενής αναφορά στη σημασία του τουρισμού για την περιοχή όπου είναι ένας δυναμικός τομέας με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και αποτελεί πηγή εσόδων για τους κατοίκους. Ταυτόχρονα αποτελεί διέξοδο από την ανεργία που μαστίζει την περιοχή και τη χώρα γενικότερα. Είναι θετικά τα σημάδια όσων αποφασίσουν να απασχοληθούν σε αυτόν τον τομέα σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα ο οποίος συνάδει άμεσα με την προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Στην έρευνα έγινε προσπάθεια μέσα από τα στατιστικά στοιχεία που λήφθηκαν με την βοήθεια της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, του Επιμελητήριου Αργολίδας και της πρωτογενούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα της Αναπτυξιακής Επιμελητηριακής που ανήκει στο Επιμελητήριο Αργολίδας σχετικά με τον αριθμό καταλυμάτων και κλινών όλων των τύπων της περιοχής καθώς και τον αριθμό των τουριστικών δραστηριοτήτων ανά Δήμο. Η ύπαρξη σημαντικότατων ιστορικών μνημείων και φυσικού κάλλους ευνοούν την ανάπτυξή του τουρισμού. Αναγκαία συνθήκη είναι η διαφύλαξη και η ανάδειξη του φυσικού και ιστορικο-πολιτιστικού περιβάλλοντος, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της Περιφέρειας. Ο τουρισμός εκδηλώνεται με ζήτηση και προσφορά υπηρεσιών που συναποτελούν όλο και οργανικότερα μέρη των μηχανισμών της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Η Αργολίδα συμμετέχοντας διαχρονικά με ποσοστό περίπου 30% στον ετήσιο αριθμό αφίξεων και διανυκτερεύσεων αποτελεί μία εκ των δύο ( μαζί με την Κορινθία) πιο τουριστικά αναπτυγμένων περιοχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το τουριστικό προφίλ της Αργολίδας χαρακτηρίζεται από δυο βασικούς τύπους τουρισμού οι οποίοι αποτελούν τους δύο βασικούς τομείς προτεραιότητας, τον πολιτιστικό τουρισμό και τον παραθεριστικό εποχιακό τουρισμό. Νέες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην Αργολίδα με ευοίωνες προβλέψεις είναι ο αγροτουρισμός, ο γαστρονομικός και ο θαλάσσιος τουρισμός. Προτείνεται η δημιουργία ενός Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής της Αργολίδας θα μπορέσει μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις οργάνωσης, διαχείρισης και προβολής της περιοχής ως έναν ενιαίο τουριστικό προορισμό. Η πολυσύνθετη έννοια της τοπικότητας επιβάλλει άλλωστε και μία αντίστοιχη μεταχείριση στην προώθηση και προβολή της ως αυτόνομου τουριστικού προϊόντος μέσα από την προώθηση ενός τοπικού σχεδίου Μάρκετινγκ Τουριστικού Προορισμού, ενώ η χρήση του Internet ως πεδίο πληροφόρησης ενισχύει την τοπική ανάπτυξη. Η επιρροή του Νομού στον ευρύτερο χώρο εντοπίζεται στην εμπορία γεωργικών προϊόντων και στην ακτινοβολία που ασκεί σε επίπεδο τουρισμού για το λόγο ότι παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον γεωργικό κλάδο σχετικά με τις εντατικές δεντροκαλλιέργειες. Η ανάπτυξη αυτή του Νομού έχει προκαλέσει αντίστοιχα και δυο περιβαλλοντικά – οικολογικά προβλήματα τα οποία και αναδεικνύονται, ενώ η επίλυση τους προέρχεται μέσα από τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις που προωθεί η αειφόρος πολιτική. Η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος αποτελεί επιτακτική συνεργασία των παραπάνω, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες προσέλκυσης επενδύσεων αλλά και ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης.
Μ.Δ.Ε. 40
Keywords: Τουρισμός; Τουρισμός -- Στατιστικά στοιχεία; Τουρισμός; Νομός Αργολίδας