Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το κράτος προς τους πολίτες. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, επιδράσεις στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας - Σοφού, Αναστασία Δ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα ένας έντονος προβληματισμός σχετικά με την ικανότητα της γραφειοκρατικής δομής να προσαρμοστεί στο ασταθές και ταραγμένο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι σύγχρονες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Αποτελεί πλέον πρόκληση ένας πιο αποδοτικός, αποτελεσματικός και ενεργός δημόσιος τομέας, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το κράτος προς τους πολίτες και παράλληλα να αμφισβητηθεί η παραδοσιακή μέθοδος διοίκησης του δημοσίου τομέα. Το δημόσιο οφείλει και πρέπει να αναπτύξει νέες, σύγχρονες υπηρεσίες προς τους πολίτες λόγου χάρη όπως το e-work, e-health, e-school, euniversity, e-commerce, taxisnet ,κ.α . υπηρεσίες όμως οι οποίες παρέχονται σε πραγματικό χρόνο μέσω του Διαδικτύου, και θα έχουν γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια, που δεν θα αναπαράγουν ως τελικό αγαθό τις ήδη υφιστάμενες γραφειοκρατικές δομές του δημοσίου με όλες τις γνωστές, εδώ και πολλά έτη, αρνητικές επιπτώσεις όπως αδιαφάνεια, αναποτελεσματικότητα, μονοπώληση της πληροφορίας και διαφθορά. Η ανάδειξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ως κινητήριος μοχλός με πεδία εφαρμογής την Διοίκηση , την Εκπαίδευση, την Εργασία, την Υγεία, το Εμπόριο, αναμφισβήτητα θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και την υψηλή ποιότητα διαβίωσης. Υπολογίστε την μείωση του κόστους των δημοσίων δαπανών, που πλέον αποτελεί επιτακτική ανάγκη, μέσω της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και περαιτέρω την Οικονομική Ανάπτυξη ως αποτέλεσμα της ανωτέρω εντατικής εφαρμογής του ιδιαίτερα χρήσιμου αυτού «εργαλείου».
Μ.Δ.Ε. 96
Keywords: Διαδίκτυο (Internet) στη δημόσια διοίκηση; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Κράτος; Πολίτες; Οικονομική ανάπτυξη; Ελλάδα; Ηλεκτρονικές υπηρεσίες; Δημόσια διοίκηση; Οφέλη; Πορεία; Επιδόσεις; Πεδία; Διαφάνεια