Η νέα δημοσιονομική διακυβέρνηση και ο δημοσιονομικός έλεγχος από το ΓΛΚ: η σύγχρονη πραγματικότητα - Βύσσια, Βαρβάρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Οι οικονομικές εξελίξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και η ενισχυμένη εποπτεία επιτάσσουν την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Ο κρατικός μηχανισμός παρουσιάζει ελλείμματα σε μεθοδολογικά εργαλεία και διαδικασίες που αφορούν στη δημοσιονομική διαχείριση, το οποίο έχει επισημανθεί από διεθνείς οργανισμούς, αρκετά χρόνια πριν την οικονομική κρίση. Ζωτικής σημασίας κρίνεται η αλλαγή του μοντέλου κατάρτισης, εφαρμογής και παρακολούθησης του κρατικού προϋπολογισμού καθώς και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δημοσιονομικού ελέγχου. Η Ελλάδα, έχει προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως είναι η σταδιακή εισαγωγή του προϋπολογισμού επιδόσεων, η επισκόπηση δαπανών, η αλλαγή λογιστικού πλαισίου, δίνοντας προτεραιότητα στην εδραίωση του κατασταλτικού ελέγχου, προκειμένου να εναρμονιστεί με την διεθνή πρακτική των ελεγκτικών προτύπων και συστημάτων. Ειδικότερα, ραγδαίες εξελίξεις έχουν επέλθει στον τρόπο διεξαγωγής του δημοσιονομικού ελέγχου από τις Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με θεσμικές αναθεωρήσεις που αφορούν και στην οργανωτική δομή του. Η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΓΛΚ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικ/κών, με τη νέα διάρθρωσή της είναι επιφορτισμένη με την ελεγκτική αρμοδιότητα του κατασταλτικού δημοσιονομικού ελέγχου, με προσανατολισμό στις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, στοχεύοντας στη βελτίωση της συστημικής λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των κρατικών φορέων. Όλα τα ανωτέρω, εντάσσονται στη νέα δημοσιονομική διακυβέρνηση που διέπεται από τις καινοτόμες έννοιες της αξιολόγησης της δημοσιονομικής διαχείρισης, της στοχευμένης ανακατανομής και του ελέγχου των δημοσίων δαπανών, με υποχρέωση λογοδοσίας, ευθύνης και διαφάνειας, προκειμένου να αποτρέπονται τα φαινόμενα της κακοδιαχείρισης και της αυθαιρεσίας και να θεμελιωθεί η εμπέδωση της αξιοπιστίας του Κράτους.
Μ.Δ.Ε. 296
Keywords: Δημοσιονομικός έλεγχος; Δημόσιες δαπάνες; Προϋπολογισμός προγραμμάτων; Δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις; Διασπάθιση δημοσίου χρήματος