Η συμβολή του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα κατά τα έτη 1940-1945 - Κυριακοπούλου, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Στην παρούσα μελέτη, προσεγγίζεται ιδεολογικά η έννοια του εθελοντισμού και το πως η ανιδιοτελής προσφορά, κυρίως μέσω του Ερυθρού Σταυρού, βοήθησε την κατοχική Ελλάδα. Γίνεται αναφορά στην έννοια του εθελοντισμού και στο Διεθνή και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος και η γερμανική κατοχή αποδυνάμωσαν την Ελλάδα εξαθλιώνοντας την οικονομία και τη βιωσιμότητα του πληθυσμού της. Η Υγειονομική Επιτροπή και η οργάνωση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων ήταν η προτεραιότητα, όπως και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, που αν και είχε αντικειμενικά και υποκειμενικά εμπόδια υποκινήθηκε από ξένους εθελοντές και οργανώθηκε τελικώς από τον Σουηδικό Ερυθρό Σταυρό και με τη συμμετοχή και άλλων δομών.
Keywords: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Περίθαλψη -- Ελλάδα; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Ελλάδα -- Ερυθρός Σταυρός; Ελλάδα -- Ιστορία -- Κατοχή, 1941-1944; Σιτιστική ενίσχυση -- Ελλάδα; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Αρωγή πολιτών -- Ελλάδα; Δυνάμεις του Άξονα; Κατοχή; Λιμός; Εθελοντισμός; Επισιτισμός; Ανθρωπιστική βοήθεια; Ερυθρός Σταυρός; Axis powers; Occupation; Hunger; Volunteering; Nutrition; Humanitarian Aid; Red Cross