Καρδιολογικές παθήσεις σε παιδιά σχολικής ηλικίας 5-18 ετών. Ο ρόλος του νοσηλευτή. - Βουλγαράκη, Χρυσούλα (My University, 2025)
Εισαγωγή: Οι καρδιοπάθειες στην παιδική ηλικία αποτελούν σοβαρή πρόκληση, επηρεάζοντας τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη διαχείριση είναι κρίσιμες για τη βελτίωση της πρόγνωσης και της ποιότητας ζωής. Οι νοσηλευτές έχουν καθοριστικό ρόλο στη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση των οικογενειών, εξασφαλίζοντας εξατομικευμένη υποστήριξη. Σκοπός: Η διερεύνηση των κύριων συγγενών και επίκτητων καρδιοπαθειών σε παιδιά 5-18 ετών και η διερεύνηση του ρόλου των νοσηλευτών στη διαχείρισή τους. Μεθοδολογία: Από 142 άρθρα που εντοπίστηκαν στις βάσεις δεδομένων PubMed και Google Scholar (με λέξεις κλειδιά), επιλέχθηκαν 14 με κριτήρια που περιλάμβαναν την ηλικία, τη νοσηλευτική συμβολή και το έτος δημοσίευσης (2024). Αποτελέσματα: Τα παιδιά με καρδιολογικές παθήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ψυχολογικές επιβαρύνσεις, στίγμα, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δυσκολίες και περιορισμούς στη φυσική δραστηριότητα. Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, όπως το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων και η φτώχεια, επηρεάζουν την υγειονομική φροντίδα, ενώ η καθυστερημένη διάγνωση και οι ελλιπείς διαγνωστικές πρακτικές επηρεάζουν την πρόγνωση της νόσου. Οι νοσηλευτές συμβάλλουν στην πρόληψη, τη συλλογή δεδομένων, τη συμβουλευτική και την επικοινωνία με τις οικογένειες. Προτείνεται η εξατομικευμένη φροντίδα, η βελτίωση των διαγνωστικών πρακτικών και η υποστήριξη των οικογενειών για την αντιμετώπιση των πολυσύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν. Συμπεράσματα: Η αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών απαιτεί έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και διεπιστημονική συνεργασία. Παρά τις δυσκολίες, ο ρόλος των νοσηλευτών είναι καθοριστικός για την ενίσχυση της ευημερίας των παιδιών και των οικογενειών τους.
Μ.Δ.Ε. 26
Keywords: Καρδιά-Ασθένειες; Heart— Diseases; Child; Παιδιά; Παιδιατρική νοσηλευτική; Νοσηλευτική φροντίδα; Nursing care; Σχολικό περιβάλλον; Καρδιακές παθήσεις σε παιδιά; Εγγενείς καρδιοπάθειες σε παιδιά; Επίκτητες καρδιοπάθειες σε παιδιά; <<Καρδιακές παθήσεις>> και <<νοσηλευτές>>; "heart disease in children", "congenital heart disease in children", "acquired heart disease in children", "heart disease’’ and “nursing".