Η βιοψυχοκοινωνική ανταπόκριση εξαρτημένων χρηστών ηρωίνης κατά τη διάρκεια προγράμματος υποκατάστασης με μεθαδόνη και βουπρενορφίνη - Λεβεντέλης, Χριστονίκος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης είναι η διερεύνηση της βιοψυχοκοινωνικής απόκρισης (craving) και η συσχέτιση βιολογικών παραμέτρων με ψυχοκοινωνικούς παράγοντες σε χρήστες ηρωΐνης ενταγμένους σε προγράμματα υποκατάστασης. Ο πληθυσμός της μελέτης αποτελείται από 88 άτομα, από τα οποία 47 (53,4%) λάμβαναν μεθαδόνη και 41 (46,6%) βουπρενορφίνη ως υποκατάστατο, το τελευταίο εξάμηνο. Η ομάδα ελέγχου απαρτιζόταν από παλαιούς θεραπευόμενους με παραμονή στα προγράμματα άνω των έξι (6) μηνών. Μετρήθηκαν ζωτικά σημεία και ελήφθησαν δείγματα αίματος για τον προσδιορισμό κορτιζόλης, σεροτονίνης ,EGF, FGF-2, IFNγ, IFNa2 ,IL-1β, IL-1a, IL-5, IL-8, IL-10 ,MCP-1, TGF-a, πριν και μετά τη χορήγηση υποκατάστατου , ενώ στην ομάδα μελέτης λήφθηκε και δεύτερο δείγμα εξι μήνες μετά την πρώτη λήψη. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 18.0. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν μείωση της επιθυμίας και της πρόθεσης για χρήση και στις δύο ομάδες αμέσως μετά τη χορήγηση των υποκατάστατων στην έναρξη της μελέτης, ενώ στους 6 μήνες μειώθηκε η επιθυμία για χρήση και η έλλειψη ελέγχου υπερδοσολογίας μόνο στην ομάδα υπό βουπρενορφίνη με σημαντική βελτίωση του επιπέδου ζωής. Επίσης καταγράφηκε μείωση των βιολογικών δεικτών (κορτιζόλη, EGF, TGF-a, IFNa2, IL-5, IL-10) αμέσως μετά τη χορήγηση των δύο υποκατάστατων τόσο κατά την έναρξη όσο και στους 6 μήνες. Αναδεικνύεται η επίδραση και των δύο υποκατάστατων στη μείωση της επιθυμίας για χρήση οπιοειδών και η υπεροχή της βουπρενορφίνης έναντι της μεθαδόνης σε βάθος χρόνου με σημαντική βελτίωση του επιπέδου ζωής ενώ αναδεικνύεται ο ρόλος του ΥΥΕ άξονα στην διεργασία της φλεγμονώδους απόκρισης στις περιπτώσεις υποτροπής.
Psychobiological response of heroin-dependent patients under substitution treatment with methadone and buprenorphine
Keywords: Κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών - Θεραπεία; Ηρωίνη; Συντήρηση με μεθαδόνη; Drug abuse--Treatment; Heroin; Methadone maintenance; Άξονας ΥΥΕ; Φλεγμονή; Κυτταροκίνες; Εξαρτησιογόνες ουσίες; Υποκατάστατο; Stress; HPA axis; Inflammation; Cytokines; Psychoactive substances; Substitute