Έκτωρ Τσιρονίκος (1881-1964): Από την τράπεζα στην πολιτική σκηνή - Γκιτάκου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Ο Έκτωρ Τσιρονίκος υπήρξε μια σύνθετη και αμφιλεγόμενη μορφή της ελληνικής ιστορίας του 20ού αιώνα. Η σταδιοδρομία του ως τεχνοκράτη και τραπεζίτη τον ανέδειξε σε επιφανές διοικητικό στέλεχος του Μεσοπολέμου, όμως η εμπλοκή του στην κυβέρνηση της Κατοχής σκίασε το έργο του. Αν και η δράση του δεν συνδέθηκε με εγκλήματα, η συμμετοχή του στο κατοχικό κράτος ερμηνεύτηκε ως μορφή πολιτικής νομιμοποίησης του εχθρού. Η εργασία εξετάζει αν ο Τσιρονίκος υπήρξε ουδέτερος διαχειριστής μιας κρίσης ή ενεργός συνεργάτης, αναλύοντας το ιστορικό και πολιτικό του αποτύπωμα.
Keywords: Τσιρονίκος, Έκτωρ, 1881-1964 -- Βιογραφία; Τσιρονίκος, Έκτωρ, 1881-1964 -- Πολιτικές και κοινωνικές απόψεις; Ελλάδα -- Ιστορία -- Κατοχή, 1941-1944; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Δοσίλογοι -- Ελλάδα; Τεχνοκρατία; Δοσιλογισμός; Κατοχικές κυβερνήσεις; Οικονομική πολιτική; Μεσοπόλεμος; Ιστορική αποτίμηση; Technocracy; Collaborationism; Occupation governments; Economic policy; Interwar period; Historical evaluation