Αριστερός λαϊκισμός: Η περίπτωση της Βενεζουέλας - Πλέσσα, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η διπλωματική αυτή εργασία εξετάζει τον αριστερό λαϊκισμό στη Βενεζουέλα, εστιάζοντας στην περίοδο από την άνοδο του Ούγκο Τσάβες στην εξουσία το 1999 και τον αντίκτυπο αυτής στην μετά-Τσάβες εποχή. Ο σκοπός της μελέτης είναι να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο οι λαϊκιστικές πολιτικές και η ρητορική του Τσάβες διαμόρφωσαν το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τοπίο της χώρας, καθώς και πώς αυτές οι πολιτικές επηρέασαν το κοινωνικό-οικονομικό γίγνεσθαι μετά τον θάνατο του. Η ανάλυση βασίζεται σε θεωρητικά πλαίσια λαϊκισμού παραθέτοντας τις έννοιες και τις μορφές αυτού. Η εργασία εξετάζει υπό ποιες συνθήκες ο Τσάβες κατάφερε να ανέλθει στην εξουσία και κατόπιν να εδραιώσει την κυριαρχία του μέσα από μια συνδυαστική στρατηγική λαϊκιστικής ρητορικής, οικονομικής αναδιανομής και εθνικοποίησης κρίσιμων τομέων της οικονομίας και παράλληλα πως χρησιμοποίησε τον αριστερού λαϊκισμό ως εργαλείο για την ενίσχυση της πολιτικής του ισχύος και τον έλεγχο των κρατικών θεσμών. Τέλος αναλύεται η επίπτωση της κυβερνητικής του πολιτικής στους τομείς των πολιτικών ελευθεριών, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο αριστερός λαϊκισμός στη Βενεζουέλα, ενώ αρχικά παρείχε μια ελκυστική εναλλακτική για τα λαϊκά στρώματα, τελικά οδήγησε σε μια αυταρχική δομή εξουσίας και σε σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Η εξέλιξη αυτής της πορείας στη μετά-Τσάβες εποχή δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το λαϊκιστικό μοντέλο όταν έρχεται αντιμέτωπο με τις προκλήσεις της πραγματικότητας.
Left populism: the case of Venezuela
Keywords: Λαϊκισμός--Βενεζουέλα; Βενεζουέλα--Πολιτική και διακυβέρνηση; Δεξιά και αριστερά (Πολιτική επιστήμη); Ιδεολογία; λαϊκισμός; Βενεζουέλα; Τσάβες; αριστερός λαϊκισμός; συνέπειες του λαϊκισμού